Ovaj komad tune je onaj najbolji, masni, odličan za sushi, kazao je chef Toshihiro Nakatsuji držeći u ruci svijetloružičasti komad jadranske tune.
– U Europi se ne jede, a u Japanu kilogram košta tri stotine eura, kazao je dok je učenicima Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole te brojnim chefovima zadarskih restorana, koji su došli na prvi od ukupno tri dana edukacije u hotel Adriana, kako bi od ovog majstora učili tajne japanske kuhinje.
Nakatsuji je najprije pripremao nigiri sushi – malo okrugle japanske riže skuhane s octom i šećerom, wassabijem i, ovaj put dakako, komadom tune. Okupljeni su upijali tehnike rezanja komada tune cijelom dužinom noža i pod 90 stupnjeva, u odnosu na bijele žile tune. Za nigiri sushi režu se komadi od oko sedam milimetara debljine i trebali bi biti podjednaki. Pri pravljenju ove vrste sushija treba izričito paziti da komad ribe, koji je sirov, ne dotakne dlan kojem je temperatura u prosjeku 36 stupnjeva.
Sudionici radionice sat i pol vremena čekali su dolazak Nakatsuija i njegove pratnje. Kako su nas obavijestili iz Turističke zajednice, avion je zbog magle kasnio sa slijetanjem u Dubrovniku, a na putu je automobilu pukla guma i tako se dolazak oduljio.
– Ispričavam se svima i hvala što ste me čekali. Lani ste vi učili od mene, ali i ja sam puno toga naučio od vas. Ovaj put učit ćemo i o sosevima koji se lako mogu kombinirati i s hrvatskim receptima. Sve što me vi naučite ću, kao i lani, podijeliti s kolegama u svojim restoranima u Japanu, kazao je Nakatsuji.
Trodnevna edukacija pripreme tradicionalnih japanskih jela okupila je učenike Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole te chefove i kuhare zadarskih restorana i hotelskih kuća, njih gotovo dvadeset. Radionicu uz slavnog japanskog chefa vodi i njegov asistent Irino Kazuhiko. Nakatsuji je suvlasnik lanca restorana Ninnin u Japanu i jugoistočnoj Aziji, a član je i Japansko-hrvatskog društva razmjene (NPO JCEA) u Osaki. Svakog tjedna vodi u Japanu iznimno popularni i gledani TV kulinarski show ChiChin Puipui na televizijskom kanalu MBS. Prvog dana na radionici u hotelu Adriana pomagali su mu Terumi Miyake i Tomislav Begić, sushi majstori iz tvrtke Ginger Sushi iz Zagreba, a danas će im se pridružiti i sushi chef iz Ljubljane Yasu Tsunoda te Okamoto Masahiro, sushi chef i vlasnik sushi restorana Samurai u Splitu.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Bundesliga
Andrej Kramarić postigao dva pogotka u porazu Hoffenheima kod Bochuma
Nogomet
Španjolsko prvenstvo
Real Madrid pobjedom u San Sebastianu napravio još jedan korak prema naslovu prvaka
Ostali sportovi
ATP Madrid
Borna Ćorić je doživio težak poraz od Zvereva i ispao u drugom kolu Madrida
Moda
zadarski concept store
[FOTO] Tiramol proslavio 10. rođendan. Sana Baraba: ‘Na rubu sam suza od sreće’
Ostali sportovi
Fair play vrijedan nagrade
Odbojkaši Medicinske škole Ante Kuzmanića ispravili suca na svoju štetu
Nogomet
Nogometaš iz Vrane
Ante Zurak nakon nogometne karijere ‘ušao’ u poljoprivredne vode: ‘Ovo mi je puno manje stresnije…’
KK Zadar
POVIJESNA UTAKMICA
ČUVENA POBJEDA ZADRA Pogledajte video od kojeg ćete se naježiti: ‘Posebnija je od drugih…’
Županija
EDUKACIJA I INTEGRACIJA
Radnici iz Filipina i Nepala čine 10 posto zaposlenih u Cromarisu: ‘Posao je izvrstan, jako mi se sviđa…’
Zadar
zatvaranje cesta
VAŽNA OBAVIJEST Uskoro utrka Wings For Life uz posebnu regulaciju prometa
Moda
zadarski concept store