Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Potvrđena optužnica protiv Špinderka, Faina i Žaknića

02.02.2017. 23:00
Potvrđena optužnica protiv Špinderka, Faina i Žaknića


Dvije godine nakon što je Županijsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo optužnicu protiv troje bivših čelnika Naute Lamjane d.o.o. oko kojeg se godinama podizala medijska prašina, zbog javnih prozivki radnika i njihovih sindikalnih povjerenika, Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru tu je optužnicu jučer pravomoćno potvrdilo. Optužnica je tijekom protekle dvije godine dopunjavana, ali i razdvojena na dva postupka radi nedostižnosti jednog od optuženih hrvatskom pravosuđu.
Optužnicom koju je pred Županijskim sudom u Zadru podnio zadarski ŽDO trojicu čelnika kaljskog škvera u dobi od 57, 58 i 40 godina tereti se zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 4. u svezi st. 3. i 1. KZ/97 i još posebno protiv prvookrivljenika (57) zbog počinjenja kaznenog djela davanja lažnog iskaza. Zbog dugogodišnje medijske eksponiranosti, javnih prozivki pa i novinskih konferencija koje je organizirao sindikat kaljskih škverana, kao i kaznene prijave koju je prije četiri godine podnijela policija u Zadru, jasno je da se sadržaj optužnice odnosi na Dražena Špinderka, Željka Faina i Anđelka Žaknića, a upravo on je pravosuđu nedostupan jer je zadarsku adresu zamijenio australskom.
Prema navodima optužnice Špinderk i Fain, koji će zajedno sjesti na optuženičku klupu Županijskog suda u Zadru, su kao predsjednici uprave, a Žaknić kao član uprave Naute i vlasnik splitskog društva Texo, od 2003. do 2007. godine sklapali ugovore s drugim tvrtkama te tako Nautu oštetili za 1.294.763,79 kuna.
– Među društvima s kojima su sklapali ugovore jesu i društva u vlasništvu drugookrivljenika i trećeokrivljenika, navedeno je u činjeničnom opisu inkriminacije koju ŽDO trojcu stavlja na teret.
Špinderka se tereti i da je na ročištu u stečajnom postupku Naute Lamjane pred Trgovačkim sudom u Zadru dao lažni iskaz o dugovanjima i potraživanjima škvera.
– Dio novca prvookrivljenik je iz stečajne mase sakrio na račun trećeg društva kako bi banci (Erste op.a.) na temelju ugovora o okvirnom iznosu zaduženja i osiguranja omogućio da se u tom postupku pojavi kao stečajni vjerovnik, unatoč tome što banka na temelju postojećeg ugovora nije mogla dobiti taj status, već jedino status razlučnog vjerovnika, stoji u optužnici.
Špinderka, Faina i Žaknića su, podsjetimo, radnici optuživali, a zadarska policija 2012. godine kazneno prijavila, da su iz imovine kaljskog škvera isplaćivali novčana sredstva na ime nepostojećih usluga i radova čime su sebi pribavili nepripadajuću imovinsku korist, a škveru pričinili materijalnu štetu u iznosu koji prelazi milijun kuna. Radnici škvera u to vrijeme učestalo su prosvjedovali te upozoravali da je škver otišao u stečaj zbog »pišljivih 172 tisuća kuna« duga I.O Adriji, tvrtki kćeri vlasnika škvera Jupiter Adrije, a spominjali su i kako je Špinderk tada izjavljivao da novca nema, iako su neposredno prije toga u Kalima obnavljane dvije američke platforme. Tvrdili su, a o čemu su brojni mediji i izvještavali, da je Špinderk na Trgovačkom sudu bez dvoumljenja ustvrdio kako je Nauta Lamjana dužna 70 milijuna kuna. Spočitavali su mu i da nije dovodio u pitanje nejasni kredit Erste banke od 7,5 milijuna eura zahvaljujući kojem je Erste banka potom postala najveći stečajni vjerovnik.
Radnici su, kako bi dokazali svoje tvrdnje, tada stotine stranica materijala uputili USKOK-u u Zagreb, no slučaj je u rad prepušten zadarskom tužiteljstvu.