Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Tko u Zadru koči investicije zbog nacionalnih i vjerskih razloga?

02.02.2017. 23:00
Tko u Zadru koči investicije zbog nacionalnih i vjerskih razloga?


Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović je u srijedu, prezentirajući mjere za ubrzanje gospodarskog razvoja, između ostaloga poručila da danas, u nekim hrvatskim sredinama, postoje otpori prema stranim investicijama zbog nacionalnog i vjerskog podrijetla investitora koji su spremni ulagati svoj kapital u Hrvatskoj. Kazala je kako se moramo oslobađati takvih predrasuda ako želimo biti aktivni dio globaliziranog svijeta ekonomije. Kako su neke televizije, poput primjerice RTL-a, izvješćujući s predsjedničine prezentacije spomenule u sklopu ove teme neke od uspješnih investicija, pa tako i tursku Dogus grupu u Zadru i Šibeniku, u javnosti se mogao stvoriti dojam da je šefica države pod “nacionalnim i vjerskim predrasudama” mislila na one sredine u kojima djeluje upravo ta turska mega korporacija, dakle na Zadar i Šibenik.
Mogao se steći dojam (iako to nije eksplicitno rečeno ni od strane predsjednice RH ni od strane TV novinara) da Zadar predstavlja jednu takvu sredinu u kojoj uspješan veliki investitor, u ovom slučaju Dogus grupa, nailazi na prepreke i zbog takvih lokalnih predrasuda.
– RTL televizija nije nas kontaktirala niti smo u bilo kojem kontekstu davali izjave koje bi se mogle interpretirati na takav način. Dogus grupa od početka svog poslovanja u Hrvatskoj ima korektne odnose s lokalnim vlastima i lokalnom zajednicom, i to smo mnogo puta isticali. Projekt Maraska odvija se predviđenom dinamikom – stoji u priopćenju kojeg smo dobili od Dogus grupe.
Reakcija Dogus grupe je razumljiva tim više što su gradski čelnici uvijek u javnosti podržavali investicijske namjere Turaka koji su kupili D- Marinu Dalmacija, Marinu Borik, a namjeravaju u Zadar dovesti i hotelski lanac Hyatt. Prema nekim izvorima, malo im zapinje oko nekadašnje baze Šepurine koju Dogus također želi privesti turističkoj svrsi. Međutim, problem Šepurina izvan je lokalne samouprave i napose Grada Zadra, te spada u portfelj novog ministarstva državne imovine.
Na moguće dojmove da je predsjednica države mislila na Zadar govoreći o nacionalnim i vjerskim antiinvesticijskim predrasudama, iz Grada poručuju:
– Neistina je da je predsjednica RH, Kolinda Grabar-Kitarović, prozvala lokalnu samoupravu niti za to ima razloga. Dapače, gradska uprava Grada Zadra otvorena je prema svim investitorima pa tako i prema investitoru koji je spomenut u TV prilogu. Izražavamo zadovoljstvo što se na području grada Zadra planiraju i realiziraju najveće investicije u ovome trenutku u turizmu u Hrvatskoj.
U Uredu Predsjednice RH, jučer nismo dobili odgovor na upit da pojasni da li je mislila na Zadar i tko po njoj u Zadru koči velike investicijske projekte.