Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Za slučajeve iz Gračaca nadležan sud u Gospiću

Autor: Minja Gugić

02.03.2009. 23:00
Za slučajeve iz Gračaca nadležan sud u Gospiću


Na Županijskom sudu u Zadru jučer je trebao biti održan dokazni postupak u suđenju protiv R. Šošića koji se optužnicom tereti za pokušaj ubojstva (33), međutim, suđenje je odgođeno zbog tzv. promjene mjesne nadležnosti, jer je za njegov slučaj od početka ove godine nadležan sud u Gospiću.
Naime, Šošiću se već prije dvije godine sudilo na Županijskom sudu u Zadru gdje je proglašen krivim za pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda te je nepravomoćno osuđen na deset mjeseci zatvora, a u zatvorsku kaznu bilo mu je uračunato i vrijeme od dva mjeseca koja je proveo u pritvoru te mu je bila izrečena i sigurnosna mjera obaveznog liječenja od alkoholizma.
On je prema optužnici 25. rujna 2005. godine prije ponoći u kafiću “Zlatna potkova” u Gračacu nakon svađe s D. Tavićem, a s kojim se prethodno u kafiću napio, izašao po kuhinjski nož i vratio se u kafić te iznenada i neočekivano Tavića ubo nožem u leđa. Tavić je srećom lakše ozlijeđen, a liječnička mu je pomoć pružena u gospićkoj Općoj bolnici.
Županijski sud u Zadru tada je, na kraju suđenja zaključio da je nedvojbeno utvrđeno da je Šošić Tavića ozlijedio nožem.
Također, kako je potvrdila vještakinja psihijatrijske struke dr. Klementina Ružić, optuženi Šošić je bio u stanju alkoholiziranosti da nije mogao usmrtiti Tavića te da je riječ je o pokušaju nanošenja teške ozljede.
Među otegotnim okolnostima Sudsko je vijeće tada uzelo u obzir i činjenicu da je Šošić već bio osuđivan, a kao olakotne okolnosti cijenila mu se životna dob i stanje u kojem se optuženi nalazio u trenutku počinjenja kaznenog djela za koje je optužen.
Međutim, Vrhovni je sud presudu Županijskog suda u Zadru ukinuo zbog proceduralne greške te zatražio ponavljanje suđenja, tako da će Šošić opet sjesti na optuženičku klupu, ali ovaj put Županijskog suda u Gospiću.