Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ako se po jutru dan poznaje…

Autor: Drago Bajković

25.02.2009. 23:00
Ako se po jutru dan poznaje…

Foto: Vedran SITNICA



Koliko Zadar može u Rijeci velika je nepoznanica. Ako budu igrali kao u prvom poluvremenu, ako budu nalikovali momčadi iz drugog mogli bi se provesti kao bosi po trnju. Iako Zadrani nisu baš dobro prolazili na gostovanju u Rijeci čini nam se da s pravim pristupom i maksimalnom borbenošću mogu čak i iznenaditi na Kantridi


Počelo je dobro. Zadar je na početku proljetnog dijela prvenstva u Prvoj HNL na Stanovima svladao Cibaliju 2:1 i uknjižio tri vrijedna boda na svoj konto. U furioznom prvom poluvremenu Zadrani su dvaput zatresli mrežu Burcse (a mogli su još koji put), što im je u konačnici bilo dovoljno za tri boda. U drugom poluvremenu vidjeli smo sasvim drugo lice momčadi Dalibora Zebića. Kao da su se zadovoljili s ta dva zgoditka, a želja za postizanjem trećeg zgoditka jednostavno je splasnula. Kako to obično bude, gosti su preuzeli igru u svoje ruke i u 62. minuti smanjili zaostatak. Ipak do kraja nisu uspjeli poentirati i vrijedni bodovi ostali su na Stanovima.
Smanjen zaostatak
Ovom pobjedom Zadrani se kao što se to znalo i naprijed, nisu uspjeli pomaknuti s posljednjeg mjesta. Sada momčad sa Stanova ima 19 bodova (četiri pobjede, četiri remija i jedanaest poraza) s gol razlikom 29:15. Nažalost, za Zadrane najbliži konkurent na ljestvici prije ovog kola, zaprešićki Inter slavio je u Kranjčevićevoj 0:1 i s tri osvojena boda skočio na deveto mjesto na ljestvici te trenutačno ima 21 bod. Čak su pri kraju utakmice Zagrebaši imali jedanaesterac, ali je mladi vratar Delač skinuo udarac s kreča Davoru Vugrinecu. Cibalia koja je poražena na Stanovima ima isti broj bodova kao i Inter, ali lošiju gol razliku. Drugi Zadrov konkurent Croatia iz Sesveta je poražena na gostovanju u Varaždinu. Tamo se također događala drama na terenu, Varteks je dugo vodio da bi u završnici utakmice Sesvećani s deset igrača na terenu izjednačili. Ipak, Varaždinci su smogli snage i spretnosti te zabili još jedan zgoditak i tako Zadru uvelike pomogli. Sesvećani sada imaju devetnaest bodova, tri više od Zadra. Od ostalih utakmica svakako treba naglasiti da je u vječitom derbiju na Poljudu Hajduk tukao Dinamo i zasjeo na vrh prvenstvene ljestvice nakon dugo vremena. Za Zadrane je to također važno jer splitski “bili” osim što će u nastavku prvenstva igrati za sebe, pobjedama bi igrali i za Zadar. Razlog tomu leži u činjenici da Hajduk u preostala tri kola regularnog dijela prvenstva igra protiv Intera, Croatije (S) i Cibalije, tri Zadrova konkurenta s dna ljestvice. Nadamo se i vjerujemo da će napokon Hajduk nešto i napraviti za Zadar, osim što mu je to važno u ostvarenju njihovih ciljeva, osvajanju naslova prvaka Hrvatske.
(Ne)osvojiva Kantrida
Zadar u sljedećem kolu gostuje na Kantridi. Riječani su se izvukli na gostovanju u Osijeku, završilo je za njih povoljnih 2:2. Iako su dvaput bili u rezultatskom zaostatku, zgodicima braće Sharbini izbjegli su poraz u Gradskom vrtu. Koliko Zadar može u Rijeci velika je nepoznanica. Ako budu igrali kao u prvom poluvremenu, ako budu nalikovali momčadi iz drugog mogli bi se provesti kao bosi po trnju. Iako Zadrani nisu baš dobro prolazili na gostovanju u Rijeci čini nam se da s pravim pristupom i maksimalnom borbenošću mogu čak i iznenaditi na Kantridi. Rijeka nerijetko kao domaćin pruža neuvjerljive partije, a ako se nešto tako dogodi Zadar to mora iskoristiti, jer bez gostujućih bodova teško će s posljednjeg mjesta na ljestvici. Za Zadrane će, također, osim dvoboja u Zaprešiću gdje se sastaju Hajduk i Inter biti važni oni Croatije (S) i Zagreba te Cibalije i Varteksa. Kao što smo već naznačili, Hajduk ako želi do titule mora pobijediti Inter. Nadajmo se također da će se Zagrebaši nakon poraza od Intera oporaviti i svladati Sesvećane što bi Zadranima u slučaju eventualne pobjede na Kantridi donijelo bodovno poravnanje s njima. Bilo bi također neloše da Varaždinci iznenade Vinkovčane i uzmu sva tri boda. Međutim, sve su to želje Zadrana, ono stvarno događat će se sljedeće nedjelje na nogometnim travnjacima. Osim navedenih dvoboja još će se ogledati Dinamo i Slaven Belupo te Šibenik i Osijek. U svakom slučaju Zadrani moraju razmišljati ponajprije o svojoj igri, a tek onda krajičkom oka gledati druge rezultate. Hrabro, početak je bio dobar, sada treba nastaviti u istom ritmu.


 SKOČIBUŠIĆ NI U RIJECI




Stjepan Skočibušić neće nastupiti ni protiv Rijeke, nakon što jučer nije registriran u HNS-u. Iz moskovskog Torpeda još nema potvrde da je Skočibušić raskinuo ugovor na štetu bivšeg kluba, a kako je utorak zadnji dan za prijavu igrača za sljedeće kolo, još uvijek ništa od Skočibušićeve premijere. A ništa ni od premijere Vladimira Sladojevića koji je još od rujna u Zadru. Nakon što je bio, kako je to primjetio Josip Bajlo, sportski direktor, zapušten igrač, Sladojević je posljednjih mjeseci na treninzima u Zadru fizički oporavio, ali negdje je zapelo s njegovim papirima i kao takav on je još uvijek igrač samo za trening utakmice.


 PULJIĆ POČINJE TRENIRATI


Ante Puljić prije desetak dana završio je na operaciji slijepog crijeva i od tada je na kućnoj njezi. Jučer je Puljić bio na treningu, ali u civilu, a za danas je najavio početak treniranja. Nerealno je očekivati da će biti spreman do Rijeke, ali nakon toga mogao bi pojačati konkurenciju u obrani.