Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Na HRF-u su pjesme postajale hitovi!

Autor: Marija Knežević

02.03.2010. 23:00
Na HRF-u su pjesme postajale hitovi!


Nikad nisam nastupao na radijskom festivalu i ove godine, kad smo napokon odlučili da idemo, nema festivala! Baš šteta, kaže Tomislav Bralić koji je s klapom Intrade ove godine planirao nastupiti s pjesmom koju je napisao Pere Kozomara


Skoro pa nema člana naše glazbene scene koji nije barem jednom nastupio na Hrvatskom radijskom festivalu u ukupno 15 godina njegova postojanja, a mnogi su na njemu upravo napravili “presudni” korak i putanju karijere okrenuli prema uspjehu. Odluka o otkazivanju došla je samo nekoliko dana nakon najave da će se festival održavati dvaput godišnje, u ljetnom i zimskom periodu. Recesija je, čini se, presudila i ovoj manifestaciji. Juraj Hrvačić, direktor HRF-a, obznanio je da “HRF čeka bolja vremena”.
– Očekujemo bolja vremena i najavljujemo vrhunsko izdanje najutjecajnijeg glazbenog eventa u zemlji i na jugoistoku Europe najkasnije iduće godine, i to najvjerojatnije u Opatiji, kazao je Hrvačić.
Vijest o otkazivanju festivala nije razveselila ni zadarske glazbene snage.
– Nikad nisam nastupao na radijskom festivalu i ove godine, kad smo napokon odlučili da idemo, nema festivala! Baš šteta, kaže Tomislav Bralić koji je s klapom Intrade ove godine planirao nastupiti s pjesmom koju je napisao Pere Kozomara.
– Nije to ništa čudno u ovoj godini za koju svi govore da neće biti laka. Čuo sam ipak da je tu bilo i nekih svađa pa je vjerojatno i to razlog što neće biti festivala. Iako ništa ne možeš sa sigurnošću planirati, naši planosi za ovu godinu ipak su veliki jer slavimo 25 godina postojanja i to nam puno znači. Album pismo naša prema prvim predviđanjima trebao bi imati pet nominacija, ali vidjet ćemo koliko će ih na kraju biti, ističe Bralić dodajući kako se veseli Porinu kojem će i ove godine domaćin biti Biograd na Moru.
Zoran Jelenković do sada je ukupno pet puta nastupao na Hrvatskom radijskom festivalu.
– HRF je uvijek bio dobra promocija pjesme i rijetko koja, nakon što je izvođači na festivalu predstave, kasnije ne bi postala hit. Shvaćam da takva manifestacija iziskuje dosta novaca i od domaćina i od organizatora, i znam da bi sa festival sa manje novca bilo teško organizirati, kaže zadarski pjevač. I on je čuo za sukobe među organizatorima.
– Čini mi se da je 70% problema bio novac, a 30% svađe. Moja izdavačka kuća, Hit records, imala je sukob sa organizatorima pa je odlučeno da ove godine nitko od nas ne ide na festival i prije nego je objavljeno da ga neće biti. Sve u svemu šteta jer imam jako dobru pjesmu i morat ću je promovirati na drugi način. Zove se “Gdje god da pođem” i pjevam je zajedno sa Robertom Valdecom. Svi nas uspoređuju, a mnogi nas i miješaju, stvarno smo jako slični. Odlučili smo stati tome na kraj i pokazati da osim sličnosti imamo i razlike, kaže kroz smjeh Jelenković.