Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Francuski vojni piloti u Alphajetima sletjeli na Zemunik

02.03.2017. 23:00
Francuski vojni piloti u Alphajetima sletjeli na Zemunik


Francuski piloti, polaznici obuke i njihovi nastavnici letenja koji su u Hrvatsku stigli s tri aviona Dassault Alphajet Francuskog ratnog zrakoplovstva završili su jučer dvodnevni posjet Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze Zemunik. Ovo je bio prvi dolazak francuskih aviona u bazu Zemunik i Hrvatsku čime su otvorena vrata za nastavak i proširenje suradnje u području obuke pilota.
Službeno je radni posjet francuskih pilota proveden u cilju uvježbavanja, planiranja te provedbe međunarodnih preleta i procedura na aerodrome drugih država što je sastavni dio letačke obuke francuskih vojnih pilota. No zapravo su tri zrakoplova tipa Dassault-Dornier Alpha Jet francuske akrobatske skupine Patrouille de France, jučer odradila informativni let s hrvatskim Pilatusima PC-9.
“Francuska patrola” jedna je od najpoznatijih akrobatskih skupina ratnog zrakoplovstva na svijetu koja bi 21. ožujka trebala sudjelovati na obilježavanju Dana 93. ZB Zemunik. Kako neslužbeno doznajemo, pregovara se i s jednom od najboljih svjetskih akro grupa Frecce Tricolori Talijanskog ratnog zrakoplovstva, no oni još nisu potvrdili dolazak na obljetnicu. Francuski i talijanski piloti čine vrh u svijetu vojnog akrobatskog letenja, a njihov dolazak rezultat je nekoliko godina stare inicijative o okupljanju najboljih akro skupina na velikom aeromitingu u Zemuniku. Inicijativa je potekla od starog sastava akro-grupe Krila Oluje, pilota koji danas uglavnom lete u Kataru. Nju je nastavio vođa skupine pukovnik Damir Barišić koji bi uskoro zapovjednu palicu trebao prepustiti natporučniku Darku Belančiću.
Stoga su pri odlasku iz baze Zemunik piloti Eskadrile aviona 93. ZB s Pilatusima PC-9M izveli zajednički trening grupnog letenja s francuskim pilotima, dok su piloti Eskadrile borbenih aviona 91. ZB Pleso avionima MiG-21 proveli uvježbavanje presretanja i identifikacije ciljeva u zraku.
Zamjenik zapovjednika Eskadrile aviona i vođa “Krila Oluje” pukovnik Damir Barišić izrazio je zadovoljstvo što su mogli ugostiti kolege iz Francuskog ratnog zrakoplovstva i razmijeniti iskustva u školovanju vojnih pilota.
– Ovakvi međunarodni letovi nisu samo mogućnost za razmjenu iskustva s pripadnicima drugih ratnih zrakoplovstava, već su od iznimnog značaja za stjecanje znanja, iskustva i samopouzdanja kod mladih pilota te su uobičajena praksa u većini europskih ratnih zrakoplovstava, istaknuo je pukovnik Barišić.
Inače, suradnja francuskih kadeta s pilotima iz Zemunika pokrenuta je prije nekoliko godina kroz razmjenu kadeta, a sve je krenulo kada je francuski polaznik obuke Marvin Moguerou kroz školovanje surađivao s Fakultetom prometnih znanosti u Zagrebu. Kontakti su dalje nastavljeni preko hrvatskog kadeta-pilota Luke Šapine kojemu je Marvin Moguerou bio i na promociji završetka školovanja za vojnog pilota.