Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Štićenicima Centra iz SV Filipa i Jakova donirali jastuke i štitnike za krevet

02.03.2017. 23:00
Štićenicima Centra iz SV Filipa i Jakova donirali jastuke i štitnike za krevet


Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar pokrenula je humanitarni projekt izrade bolničkog tekstila kojeg su jučer poslijepodne donirali Centru za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov.
– Riječ je o jastucima, bočnim štitnicima za krevet i ukrasnim jastucima koje su u povodu Međunarodnog dana rijetkih bolesti zbog potrebe senzibilizacije društva i upoznavanja s teškoćama s kojima se susreću oboljeli, kazala je mentorica Sandra Bačić.
Jastuke je izradilo 19 učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar, odjela dizajna odjeće 3 A/C i dizajna tekstila 3D.
Mentori na projektu osim Sandre Bačić bili su Kate Prskalo i Vlatka Prtenjača, sve tri diplomirane inženjerke tekstilne tehnologije.
– Cilj projekta bio je potaknuti učenike na humanitarni rad i promicanje svijesti o pomaganju drugima kao osmišljavanje samostalnih projekata u budućnosti, istakla je Bačić.
Zajedno sa Sandrom Bačić i učenicima u Centru bila je i Kate Prskalo.
– Kroz projekt izrade bolničkog tekstila učenici su se upoznali s konceptom “Od ideje do realizacije” gdje su samostalno izradili 15 jastuka i 30 navlaka koji su ukrašeni tehnikom veza s floralnim motivima, poručila je Prskalo.
U Centru je smješteno 88 korisnika iz svih krajeva Hrvatske u dobi od 12 do 73 godine različitih funkcionalnih sposobnosti za koje brine 64 zaposlenika.
– Naši korisnici su s većim intelektualnim teškoćama te pridruženim, često višestrukim smetnjama i oštećenjima kao što su Downow sindrom, epilepsija, autizam, cerebralna paraliza, tjelesna oštećenja, kazala je defektolog Antonija Mikulić, domaćica učenicama i mentoricama, zajedno s korisnicima, Zoricom, Mirom, Izetom i Zrinkom.