Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Učenici zadrugari proizveli ulje koje zlata vrijedi

02.03.2017. 23:00
Učenici zadrugari proizveli ulje koje zlata vrijedi


Da se doista “sve može, kad se male ruke slože”, potvrđuje sjajan primjer vrijednih zadrugara iz zadarske Osnovne škole Bartula Kašića koji su na nedavno održanom natjecanju Saveza maslinara i uljara, susjedne Splitsko-dalmatinske županije, za svoje maslinovo ulje – osvojili šesto zlato!
Veliki je to uspjeh za male zadrugare i Učeničku zadrugu Maraška, tim više ako se zna da je zadruga osnovana tek prije nešto više od dvije godine, a već do sada su osvojili toliko zlatnih medalja za svoje maslinovo ulje.
Osim 70-tak učenika – zadrugara, ove zadarske Osnovne škole koji su naravno, beskrajno sretni i ponosni, ponosne su i njihove učiteljice – predsjednica Zadruge Dušanka Dujić i učiteljica i mentorica Elza Nadarević – Baričić.
– Djeca jako vole sve aktivnosti koje su vezane uz našu zadrugu i jako vole uređivati i raditi u našem školskom vrtu. Ona stvarno u tome uživaju, pa je valjda i ovaj, još jedan u nizu uspjeha – rezultat njihove brige za masline i vrt. Kao i svake godine, poslali smo uzorak našega ulja na natjecanje u Savez maslinara i uljara Splitsko- dalmatinske županije i do sada je to natjecanje za nas bilo vrlo uspješno. Donijelo nam je pet zlatnih medalja, a sada i šesto zlato – rekla je nastavnica iz Osnovne škole Bartula Kašića Elza Nadarević – Baričić.
Osim dodjela nagrada i priznanja za uspješne maslinare, bio je organiziran i stručni skup na kojemu je bilo jako puno zanimljivih tema, a kako je dodala Nadarević – Baričić, posebno zanimljiva je bila tema jednog od najpoznatijih i najuspješnijih maslinara zadarskoga kraja, ali i uglednog ginekologa dr. Ivice Vlatkovića – Metabolički sindrom i maslinovo ulje u prevenciji njegovih posljedica.
– Dr. Vlatkovića smo pozvali da s tom istom temom, održi predavanje i u našoj školi, a on se vrlo rado odazvao. Nakon stručnog skupa imali smo priliku nazočiti i kušanju nagrađenih sorti maslinovih ulja i delicija od ploda masline. Za nas je svakako najuzbudljiviji trenutak bio uručenje diploma i medalja za Maslinu Split 2016. godine i još jedna zlatna medalja – rekla je na kraju Elza Nadarević – Baričić.