Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Čarolija u Erika

Autor: Ante Kolega

02.04.2010. 22:00


Sudjelovanje na vinskim smotrama i kušaonicama vina može biti razdjelnica proizvoda u razvrstavanju kakvoće, putokaz pilcima i proizvođačima vina.
Biti Boris Drenški, laureat Dekanterove nagradne liste za vina posebnih svojstava čast je, ne samo slavodobitniku četiriju zlatnih kolajna za kakvoću u svjetskoj konkurenciji predikatnih vina, nego ponos i našoj zemlji i meni sudioniku skromnog predstavljanja njegovih vina u Erika, u Zadru prošle subote.
Sraz čarobnih okusa bogate voćne arome, upotpunjen djelovanjem plemenite plijesni, dobar odnos kiseline i sladora, drži cjelovitu okusnu strukturu u blagoj napetosti dugog uživanja u napajanju okusnih stanica nepca, zaustine, usta, neba i grla.
Sva ta čarolija i uživanje nastavlja se i u povratnom djelovanju pri iskapu, kada nadnaravne moći vinskih sastojaka blagih otopljenih kiselina, prisnaženih fruktoznim sladorom, koji djeluje kao snažni, ali blagi pričvršćivač, vežu naša osjetila usmjeravajući ih prema blaženstvu vinskog okusa.
Sadržaj koji kapimo, nataložen vrsnim sortama chardonnaya, rajnskog rizlinga, pinota bijelog i cuveea, rajnskog rizlinga i sivog pinota, oplemenjen je vrsnim vinogradarskim podnebljem, u Pregradi u Hrvatskom zagorju.
Na razmeđi hladnog alpskog zraka i toplijeg juga, mikroklimatski je najpovoljniji položaj, koji u noćnoj berbi na -7°C pri vrhu i -13°C pri dnu brijega, izazove najsnažnije sladore i izvuče cjelokupan spektar blagih kiselina.
Ljekovita svojstva nakupljenih procijandina i antioksidansa, uživatelju nude dugovječnost i neprekinutu moć darivanja života.
Hrvatski genije Boris, kroz poduzetničku darežljivost, nudi sebi i zagorskim vinarima poveznicu izvornog grožđa, podneblja i prerađivačkih tajni za čudesno stvaranje božanstvenih vina.
Vaš Bage