Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Juričević: Općina se sustavno uništava, već je na koljenima

02.04.2012. 22:00
Juričević: Općina se sustavno uništava, već je na koljenima


Kako službeno nemamo ovogodišnji općinski proračun, raspolažemo tek novcem za održavanje hladnog pogona. U potpunosti su nam zavezane ruke, komunalni i infrastrukturni projekti stoje, za pripremu novih nedostupne su nam financije, a udruge su bez općinskog novca na samom izdisaju, ogorčen je Juričević


Općina Posedarje je ušla i u drugi ovogodišnji proračunski kvartal bez Općinskog vijeća kojeg već dva mjeseca zamjenjuje povjerenica Vlade Republike Hrvatske Ljiljana Belić.
Ni više od mjesec dana, od kako je prošao zakonski rok Upravni sud još uvijek nije donio odluku na tužbu Općine Posedarje, odnosno predsjednika Općinskog vijeća Šime Žuže, u svezi odluke Vlade RH o raspuštanju OV-a. Upravni sud o žalbi je trebao odlučiti u roku 15 dana od primitka, najkasnije do 28. veljače.
Zatražen sastanak s premijerom
– Iako se na upravnim sudovima sudi kao i na svakom drugom sudu – provodi se usmena rasprava, saslušavanju svjedoci, izvoditi vještačenja, rasprava na Upravnom sudu u Splitu u svezi tužbe je proteklog četvrtka tek otvorena i odmah zatvorena. Što će biti dalje samo Bog dragi zna, kaže posedarski načelnik Ivica Juričević istaknuvši da je službenim protokolom zatražio sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem.
– Općina Posedarje je na koljenima, u najtežoj situaciji od Domovinskog rata. Općina koja je do kraja protekle godine bila primjer realizacije komunalnih i infrastrukturnih projekata (izgradnja igrališta, dječjeg vrtića i vodovodnog sustava) sada se zapravo sustavno uništava. Osim što je sve stalo, općenito vlada apatično stanje. Štoviše, pola ljudi jedno s drugim ne razgovara, ogorčeno će Juričević.
– Godine truda i odricanja na uštrb obitelji te danonoćnog rada na boljitku života u općini kao da je nestalo u Novskom ždrilu. Da nije istinito bilo bi zaista smiješno, jada se Juričević.
Vlada RH je na sjednici održanoj 2. veljače, imenovala svog povjerenika za obavljanje poslova iz nadležnosti Općinskog vijeća Općine Posedarje. Prethodno je donijela Rješenje o raspuštanju posedarskog Vijeća. Istog dana odluka Vlade objavljivanjem u Narodnim novinama postala je pravovaljanom.
– Kako službeno nemamo ovogodišnji općinski proračun već povjerenicu Vlade RH iz nadležnosti Općinskog vijeća, raspolažemo tek novcem za održavanje hladnog pogona. Ovakvo stanje se može usporediti tek s Apokalipsom u kojoj su jedine žrtve, ni krivi ni dužni, općinski žitelji. U potpunosti su nam zavezane ruke, komunalni i infrastrukturni projekti stoje, za pripremu novih nedostupne su nam financije, a udruge su bez općinskog novca na samom izdisaju, navodi Juričević.
“Mlaćenje prazne slame”
Raspuštanje Općinskog vijeća je uslijedilo na prijedlog Ministarstva uprave budući da nije na pravovaljan način u zakonskom roku donijelo proračun, a ni odluku o privremenom financiranju. Poništene su 16. i 17. sjednica Vijeća na kojima je nazočilo 11 od 13 vijećnika.
Vlada RH odluku o raspuštanju Vijeća donijela je na temelju predstavke pet oporbenih, nezavisnih vijećnika s liste Marka Brale, koji tvrde da je bilo nedovoljnih šest ruku “za”. Odbila je predstavku vladajućeg HDZ-a koji tvrde suprotno, uvjeravaju kako je na spornim sjednicama bilo potrebitih sedam ruku “za”.
– Iako se ne vidi kraj bilo kakvog rješenja Upravnog suda i potom Vlade RH, trenutačna je situacija takva da mogući prijevremeni izbori za Općinsko vijeće u najboljem slučaju mogu biti tek sredinom ili krajem svibnja, a prva sjednica u lipnju. Godina će proći, u ‘mlaćenju prazne slame’, rekao je Juričević.
Naime, ako Upravni sud tužbu odbaci ili odbije, Vlada RH će raspisati prijevremene izbore za Općinsko vijeće u roku od 30 do 60 dana od objave odluke Upravnog suda u Narodnim novinama.
Opravdano ili ne, kaže, Upravnom sudu ni 50 dana od zaprimanja žalbe nije zasad dovoljno za donošenje odluke. Pravičnom odlukom prijevremeni izbori za Vijeće se uopće ne bi trebali održati te će u općinskoj blagajni ostati toliko potrebitih 200.000 kuna.
– Naravno, oporba će svoju prigodu za dobivanje vlasti imati na legalan način za nešto više od godinu dana, na redovnim lokalnim izborima u svibnju 2013. godine, zaključuje Juričević.