Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Koktel-majstor naučio Sudsko vijeće kako pripremiti pina coladu

02.04.2012. 22:00
Koktel-majstor naučio Sudsko vijeće kako pripremiti pina coladu


S obzirom na to da je u Nemarićevom stanu nađena vaga za precizno mjerenje, svjedok je pojasnio kako svaki barmen u sklopu svoje opreme mora imati takvu vagu koja mu služi za izradu koktela, osobito kremastih. Navodeći primjer izdiktirao je u sudski zapisnik kako se pravi koktel


Optužen da je dilao “travu”, jučer je na optuženičku klupu Županijskog suda u Zadru sjeo 27-godišnji barist i barmen, Mate Namerić iz Zadra koji je naglasio kako se ne osjeća krivim za ono što mu se optužnicom zadarskog tužiteljstva stavlja na teret.
A u optužnici piše da je tijekom siječnja i veljače prošle godine nabavljao i prodavao marihuanu u Zadru. Riječ je o sveukupno 153,6 grama. Policija je premetačinom njegovog stana našla nekoliko paketića s “travom” te vagu za precizno mjerenje. Jučer su svjedočila i petorica Nemarićevih prijatelja, odnosno kolega koji su svi redom potvrdili da nikada nisu čuli niti imali bilo kakvih saznanja da bi se on bavio prodajom bilo kakve droge, pa ni marihuane.
Jedan od njih, Ivica Peroš, koji mu je na tri radna mjesta bio nadređeni, za Nemarića je rekao kako je u poslu bio nadasve savjestan, vrijedan, odgovoran, prosfesionalan i slovio je kao čovjek na kojeg se u svakom trenutku možeš osloniti.
– Sada je on na još jednoj višoj razini – zaključio je Peroš.
S obzirom na to da je u Nemarićevom stanu nađena vaga za precizno mjerenje, svjedok Ante Butić je pojasnio kako svaki barmen u sklopu svoje opreme mora imati takvu vagu koja mu služi za izradu koktela, osobito kako je rekao, kremastih.
Na traženje tužitelja Denisa Sokola da navede primjer jednog takvog koktela koji zahtjeva precizno mjerenje sastojaka, Butić je naveo popularni koktel – pina coladu.
Izdiktirao je Sudskom vijeću, kojim u ovom slučaju predsjeda Dijana Grancarić, recept za taj koktel te još pojasnio kako njegovo pripremanje treba trajati oko minutu.
– Ako traje duže, onda nije u pitanju dobar barmen. Dobar barmen za pripremanje koktela mora imati unaprijed sve već pripremljeno i mora imati kompletnu opremu. U sezoni kada ima posla znamo napraviti i do 120 koktela dnevno. Što se tiče mjerenja može se koristiti i žlica za mjerenje gramaže određenih sastojaka, ali ako se imalo odstupi od recepture, onda to nije to – pojašnjavao je svjedok Butić.
Pročitan je i nalaz sudskog vještaka psihijatrijske struke prema kojem je Mate Nemarić u “trenutku počinjenja kaznenog djela bio samnjeno ubrojiv, ali ne u znatnoj mjeri”.
Suđenje se nastavlja saslušanjem još nekih svjedoka.
 


 OVO JE RIJETKOST NA SUDSKIM RASPRAVAMA




Jučerašnji je svjedok pojasnio kako pripraviti taj osvježavajući, ljetni koktel čija je receptura ušla i u sudski zapisnik, a predsjednica Sudskog vijeća je zadovoljno zaključila kako su nešto i naučili.
Pina colada:
4 cl ruma (2 bijelog, dva tamnog)
2 cl tekućeg šlaga
1 cl sirupa od kokosa
2 g kokosovog brašna
1 cl kokosovog sirupa
1 dcl soka od ananasa, 6 kocki leda
Tako otprilike glasi recept za koktel čije pripremanje uz već unaprijed sve pripremljene sastojke treba trajati oko minute. Uspješnost koktela ovisi o umješnosti barmena.