Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Vrančić: Slučaj nije više u našoj nadležnosti

02.04.2012. 22:00
Vrančić: Slučaj nije više u našoj nadležnosti


Mi u Gradu Zadru mislimo da cijeli slučaj više nije u našoj nadležnosti, nego u nadležnosti organa koji trebaju obraditi ovaj slučaj, rekao je zadarski gradonačelnik


Prilikom otvaranja rotora zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić komentirao je prekopavanje dijela Ulice Romansa u Diklu koja prelazi preko privatne parcele Nikše Milinkovića, 30-godišnjeg Zadranina koji je prozvao policiju da provodi zakon zadarskog gradonačelnika, a ne onaj Republike Hrvatske.
– Ja sam već jednom prigodom rekao da se igramo s prilično opasnim stvarima. Nerazvrstane ceste su u prošlosti nastajale na razne načine, uglavnom na privatnim vlasništvima. Vrlo raširena pojava jest da su one imovinsko-pravno neriješene. Odredbe nekih zakona kažu da ako je takva cesta u javnoj upotrebi više od pet godina, smatra se javnom cestom. Pitanje vlasništva čak nije upitno i ono pripada Gradu ili državi, a kao takve su u nadležnosti jedinica lokalne samouprave. Bilo kakvo nasilno rješavanje može dovesti do neželjenih posljedica. Mi u Gradu Zadru mislimo da cijeli slučaj više nije u našoj nadležnosti, nego u nadležnosti organa koji trebaju obraditi ovaj slučaj, rekao je zadarski gradonačelnik.
Milinkovićev odvjetnik Božo Vrkić, međutim, drugačijeg je mišljenja.
– Sve što je do 1. siječnja 1997. godine bilo javno dobro po sili zakona to je i ostalo. Nakon toga mora postojati akt, što u ovom konkretnom slučaju gdje je u pitanju vlasništvo Milinkovićevih, ne postoji. Od kolovoza prošle godine na snazi je Zakon o cestama prema kojem je neka cesta nerazvrstana ukoliko ima lokacijsku dozvolu, a što, također, u ovom slučaju ne postoji – rekao je Vrkić pojašnjavajući kako je za ishođenje lokacijske dozvole, kada se radi o privatnom vlasništvu, nužno postojanje rješenja o izvlaštenju, no da ni njega nema.
Kako će sve završiti s obzirom da nema popuštanja ni s jedne strane, ostaje za vidjeti, a dok se ne donese neko rješenje na zemljišnoj parceli uz Milinkovićev terenac i dalje ostaju dežurati policajci, poslani tamo još u subotu na zahtjev gradonačelnika.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU ZADARSKOG LISTA