Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

OŠ Poličnik i Neviđane moraju isplatiti naknade za jubilarne nagrade

02.04.2016. 22:00
OŠ Poličnik i Neviđane moraju isplatiti naknade za jubilarne nagrade


Svim djelatnicima dosuđene su naknade u rasponu od 875 do 3.000 kuna neto, no s bruto davanjima i sudskim troškovima iznos će se na kraju udvostručiti
Odluka bivše Hrvatske vlade iz 2013. godine, točnije “Dodatak Kolektivnom ugovoru za zaposlenike osnovnih i srednjih škola te javnih i državnih službi”, kojim je osnovica za izračun jubilarne nagrade smanjena s 1.800 na 500 kuna, mogla bi državu stajati milijune nakon što je u Hrvatskoj podignuto više tužbi kojom djelatnici traže puni iznos jubilarne nagrade. Prošlog su tjedna samo na zadarskom općinskom sudu donesene dvije odluke kojima će Osnovna škola Vladimir Nazor Neviđane i Osnovna škola Poličnik morati isplatiti pravične naknade svojih 11 zaposlenika.
U obje tužbe djelatnike škola zastupao je zagrebački odvjetnik Mladen Gajski, predstavnik Sindikata hrvatskih učitelja u tadašnjim pregovorima s Vladom. Školu u Poličniku zbog jubilarnih nagrada tužili su Mira Skazlić, Ivanka Lončar, Mirjana Barbaroša, Tomislav Sesar, Marijana Modrić, Jasna Kuštera, Kristina Petrić i Mladen Katić, a školu u Neviđanima Jozica Blagdanić, Ivana Tolja i Klara Tomić. Svima njima dosuđene su naknade u rasponu od 875 do 3.000 kuna neto, no s bruto davanjima i sudskim troškovima iznos će se na kraju udvostručiti.
Sutkinja Ivana Čačić Brčić u obrazloženju presude navela je kako nije postignut dogovor između Vlade Republike Hrvatske i Sindikata kojim bi se izmijenila osnovica za izračun jubilarne nagrade, pa se u slučaju nepostizanja sporazuma primjenjuje pravilo da je osnovica za izračun 1.800 kn.
– Osim toga, Vlada je tek 27. prosinca 2013. donijela Odluku o otkazivanju GKU s otkaznim rokom od tri mjeseca od dana stupanja na snagu, pa je u vrijeme kada su tužiteljice stekle pravo na isplatu predmetnih jubilarnih nagrada još uvijek bio na snazi GKU koji im također daje pravo na isplatu jubilarne nagrade za neprekinuti radni staž prema osnovici koja iznosi 1.800 kn, navodi sutkinja, pozivajući se i na sličnu presudu Županijskog suda u Osijeku od 18. veljače 2016. Ista sutkinja donijela je jednaku presudu i u slučaju OŠ Vladimir Nazor Neviđane.
Podsjetimo, tadašnji ministar Mirando Mrsić s pet od 11 sindikata dogovorio je smanjenje naknada. Međutim, niti jedan sindikat u obrazovanju na to nije pristao.
– Neki od naših kolega, koji su te godine dobili jubilarne nagrade, odlučili su se na sudske tužbe. I sada je presuđeno u njihovu korist, rekao je predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod, Željko Stipić nakon ovakve presude o Osijeku.
Budu li na tužbama ustrajali i ostali zaposlenici javnih i državnih službi, a njih je ukupno oko 42.000, država bi za naknade i sudske troškove mogla izdvojiti i do 300 milijuna kuna. Problematične su samo nagrade koje su isplaćivane u 2013. godini, jer je u 2014. i 2015. naknada izračunata po osnovici od 1.800 kuna.
Protiv odluka donesenih na zadarskom Općinskom sudu može se izjaviti žalba Županijskom sudu, no pitanje je hoće li ravnatelji Nediljko Stanić i Natasha Kraljev, koji su na sudu zastupali škole, to zaista i učiniti.