Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Sabljar Dračevac kandidirala se za glavna tijela stranke

02.04.2016. 22:00
Sabljar Dračevac kandidirala se za glavna tijela stranke


Ova dva tjedna do konvencije ne očekujem apsolutno nikakve poteze i ne vjerujem da će biti turbulencija u stranci, kaže Sabljar-Dračevac, koja je na izborima podržala Komadinu
Iako je Zoran Milanović uvjerljivo pobijedio Zlatka Komadinu i mnogi u stranci već očekuju smjene, predsjednica Županijskog odbora SDP-a, Renata Sabljar Dračevac, dan nakon izbora kaže kako se ne plaši posljedica. U nedavnoj izjavi za naši list naglasila je da će, u slučaju Milanovićeve pobjede posljedica biti na svim razinama, no danas kaže kako o njima ne razmišlja.
– Najprije čestitam Zoranu Milanoviću na pobjedi, glas članova stranke i građana uvijek je najvažniji i njihovu odluku treba poštivati. Što se tiče moje pozicije u stranci, iduća dva tjedna sigurno neće biti nikakvih posljedica jer nas za 13 dana očekuje konvencija stranke. Dotad je sve u mirovanju, pa ako će nekih poteza spram onih koji su podržali Komadinu i biti, u ova dva tjedna neće se ništa dogoditi – kaže čelnica županijskog SDP-a, koja se i nakon poraza svojega favorita već kandidirala za glavna tijela stranke.
Ostaje na dužnosti u ŽO-u
Naime, Sabljar Dračevac je članica Glavnog odbora SDP-a, a za dva tjedna znat će ostaje li na toj dužnosti ili će Milanović povući prve poteze i iz vodećih tijela stranke udaljiti ljude koji su na izborima dali podršku Komadini. Teško je povjerovati kako će u Glavnom odboru stranke ostaviti članove koji su javno stali na stranu njegova protivnika i njemu uskratili podršku, no Sabljar Dračevac već je poslala nominacije za oba stranačka tijela:
– Kandidirala sam se za Predsjedništvo SDP-a i Glavni odbor, a kada je riječ o mojoj poziciji na lokalnoj razini, do izbora u Županijskom odboru ostajem na toj dužnosti, naravno ukoliko stranka prethodno ne povuče neke poteze. Ova dva tjedna do konvencije ne očekujem apsolutno nikakve poteze i ne vjerujem da će biti turbulencija u stranci. A što se tiče eventualne smjene mene kao predsjednice Županijskog odbora, to je duga procedura i vidjet ćemo hoće li do toga uopće doći prije isteka mojega mandata koji traje još godinu i pol dana, kaže čelnica županijskih SDP-ovaca.
Bit će zanimljivo pratiti hoće li Milanović ipak povući poteze i smijeniti one koji su se otvoreno stavili na stranu Zlatka Komadine. Teško je povjerovati da će protivničku ekipu okupljenu oko svojega rivala ostaviti na stranačkim dužnostima jer u tom slučaju nema kontrolu nad situacijom na terenu. No, želi li ostati dosljedan svojim porukama o demokratičnosti stranke, bilo bi neozbiljno odmah u osvetnički pohod po lokalnim organizacijama.
Loši odnosi u lokalnom SDP-u
Na kraju treba reći kako će se izbori u stranci sigurno odraziti i na situaciju u lokalnom SDP-u, s obzirom da je ovo jedna od organizacija u kojima je jaz između dva klana bio najdublji. Poznato je da čelnica Gradskog ogranka SDP-a Sabina Glasovac te saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović podržavaju Milanovića, a agitiranjem za Komadinu čelnica županijskog SDP-a još se više udaljila od njih. Iz tog kuta gledano, reklo bi se kako je i u Zadru pobijedila Milanovićeva struja, a duboko poražena ona Komadinina (Milanović je osvojio 61 posto glasova, Komadina samo 39), te ostaje vidjeti hoće li se najnoviji rezultati ipak odraziti na stanje po podružnicama.
Komadina je već izjavio kako se ne plaši revanšizma, ali teško je povjerovati kako će simpatizeri Zlatka Komadine ostati na svojim dužnostima. Znat ćemo to zapravo vrlo brzo jer će već na stranačkoj konvenciji Milanović pokazati što misli o ulozi Sabljar Dračevac u kampanji, kao i svih ostalih koji su podržali njegova rivala.