Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Šime Gligora novi načelnik Kolana

02.04.2016. 22:00
Šime Gligora novi načelnik Kolana


Nakon zaostatka u prvom krugu, Gligora je uz podrušku HSP AS-a u drugom osvojio 331 glas, a Zubović 286, pa je dugovječni kolanjski načelnik morao priznati poraz
Šime Gligora, kandidat sa liste HDZ-a, novi je načelnik Kolana! To su rezultati drugog kruga prijevremenih izbora u općini Kolan koji vlast nakon punih 13 godina mora prepustiti HDZ-ovom kandidatu. Naime, Gligora nije član ove stranke, ali ga je HDZ kao mogućeg pobjednika kandidirao na svojoj listi i očito povukao dobar potez.
Prema neslužbenim rezultatima, Gligora, podržan glasovima HSP Ante Starčevića i Nezavisne liste Branimira Tauzera, u drugom je krugu osvojio 331 glas, a Zubović 286. No, Zubović uvjerava kako nije razočaran porazom, dapače, čestitao je svom protukandidatu na pobjedi i zaželio mu sve najbolje u budućem radu:
– Pobjeda je zaslužena, mještani su tako odlučili i stoga sam odmah nazvao gospodina Gligoru i čestitao mu. Ovi su izbori bili festival demokracije, napravili smo ogroman posao za mjesto jer, iako nisam pobijedio, sretan sam što smo makli neke ljude iz općinske politike. To su oni koji su radili barufe u mjestu i ometali njegov normalan razvoj – kaže Zubović, a na pitanje na koga misli kaže kako će se “oni sami prepoznati”.
U više od desetljeća vlasti Zuboviću je ovo bio prvi put da je išao u drugi krug izbora, jer je vlast dotad redovito osvajao u prvom, no ulazak u drugi krug za njega se pokazao pogubnim.  Njegovu protukandidatu Šimi Gligori očito je pomogla podrška pravaša i Tauzerove liste, jer je Zubović u prvom krugu u ožujku bio bolji sa osvojena 252 glasa ili 41,31 posto, dok je HDZ-ov kandidat Šime Gligora osvojio 201 glas ili 32,55 posto. Nositelj Nezavisne liste Ivan Čemeljić ispao je u prvom krugu jer je dobio 148 glasova ili 24,26 posto. Iako su nakon prvog kruga izbora u kolanjskom HSP-u Ante Starčevića ostali suzdržani, samo nekoliko dana uoči drugog kruga odlučili su podržati Gligoru, a podršku mu je dala i Nezavisna lista Branimira Tauzera. Velika koalicija, kako su je u Kolanu nazvali, trebala je srušiti HSS, a zbog svega pedesetak glasova razlike, i jedni i drugi su bili uvjereni u pobjedu.
 No, pokazalo se da je HDZ-ova koalicija bila u pravu, a sada treba vidjeti što će novi načelnik donijeti na ovoj dužnosti. Na pozive se sinoć nije javljao, pa treba sačekati koje će prve potez povući u fotelji kolanjskog načelnika.