Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Bjeliš: Akcija mladih je jedina prava oporba, ali ne damo im prvih pet mjesta

02.04.2017. 22:00
Bjeliš: Akcija mladih je jedina prava oporba, ali ne damo im prvih pet mjesta


Kako smo najavili, rukovodstvo Mosta sastalo se u petak s čelnicima županijske organizacije kako bi dogovorili detalje predizborne kampanje, a prije svega odlučili hoće li u koaliciju s Akcijom mladih. Sudeći po onome što smo saznali nakon sastanka, Most nikako ne pristaje na uvjet Akcije mladih koja traži pet prvih mjesta na listi te je dogovorena još jedna runda pregovora. Ukoliko se Marko Pupić Bakrač i Ante Rubeša ne odreknu zahtjeva od ovakve kvote mjesta na listi, Mostovci su najavili odustajanje od pregovora te samostalni izlazak na izbore, potvrdio je za naš list Stipe Bjeliš, koordinator županijske organizacije Mosta.
Na sastanku u Zadru bili su Nikola Grmoja, Miro Bulj, Ružica Popović i Natko Felbar, a sa zadarske strane, osim Bjeliša, i Mostov saborski zastupnik iz Vira Marko Vučetić. Kako je Bjeliš trenutno “spiritus movens” zadarskog Mosta, s njim smo razgovarali o detaljima sastanka. Bjeliš kaže kako je rukovodstvo stranke odlučno u namjeri da Most ostane respektabilna snaga i u Zadarskoj županiji, te da upravo stoga neće pristati na nikakve nerealne zahtjeve Akcije mladih na listi za grad Zadar. Napominje kako je u petak dogovoreno da Akciji mladih daju šansu za još jednu rundu pregovora, ali uz uvjet da ih se tretira kao ravnopravnog partnera.
– Nema šanse da prihvatimo da se Akciji mladih daju prvih pet mjesta na listi! Ako Akcija mladih uvaži poziciju Mosta kao treće snage u Hrvatskoj, možemo nastaviti pregovore, u protivnom ništa od koalicije, na izbore izlazimo sami. Moram biti iskren i otvoreno reći kako je iluzorno od njih uopće očekivati da prihvatimo takav uvjet. Jedino što nam je kao jednoj od najjačih stranaka na državnoj razini u ovom trenutku prihvatljivo je to da na listi imamo podjednak broj mandata, primjerice da od deset mandata mi imamo pet – kaže Bjeliš.
U tom slučaju spremni su podržati Marjanu Botić Šešelja, kandidatkinju Akcije mladih za gradonačelnicu Zadra, dok u županiji idu sa svojom listom kandidata. Bjeliš, kako kaže, ipak odaje priznanje Akciji mladih na svemu što su do sad napravili u Gradskom vijeću Zadra, nazivajući ih “jedinom pravom oporbom u Zadru”.
– Zato nam i jesu povoljan koalicijski partner, ali ne po svaku cijenu, jer nisam primijetio da je SDP oporba s obzirom da se i ne ponaša tako, a pitanje je koga su u protekle godine uopće isprofilirali kao poznato ime? – obrazlaže prvi čovjek Mosta za Zadarsku županiju.