Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Foša zabljesnula u novom ruhu

Autor: Irena Jurjević

02.05.2009. 22:00
Foša zabljesnula u novom ruhu

Foto: Filip BRALA



Uz zvukove klasike, ali i mirni prosvjed studenata, večeras je ‘otvorena’ Foša u novom, osvijetljenom ruhu. Iako su, zahvaljujući probi, Zadrani putem fotografija već imali prilike vidjeti kako izgleda “nova” Foša, to su u nedjelju navečer svi zainteresirani mogli su vidjeti i iz ‘prve ruke’. U trenutku paljenja svjetala svoj doprinos dali su i studenti koji su Fošom prodefilirali s polijepljenim papirićima i adresom svog bloga. Papiriće koje su studenti kasnije zalijepili pored stuba koje vode prema Foši pokupila je, zanimljivo, pročelnica za prostorno uređenje grada Zadra Nives Kozulić.
Gradonačelnik Živko Kolega sinoć se također građanima priključio u šetnji:
– U početku je bilo prejako osvjetljenje, pa su mi svi to malo zamjerili. Meni je Foša inače jedan od najljepših dijelova grada i zasigurno zaslužuje da bude ovako osvijetljena. Kad grad bude bogat, trebalo bi prokopati i ovaj kanal da vratimo taj prvobitni, povijesni izgled koji je bio nekoć, zaključio je Kolega.
Radovi na Foši bili su inače dio projekta i studije urbane rasvjete povijesne jezgre Zadra, za koju je Grad Zadar prije godinu i pol dana raspisao javni natječaj. Natječaj je dobila tvrtka Philips koja je izradila cjelovitu studiju rasvjete Poluotoka koji bi uskoro cijeli trebao zasjati u novom sjaju. Naime, tvrtka Philips je izradila cjelovitu studiju rasvjete Poluotoka i analizom postojećeg stanja na Poluotoku utvrđena je nekonzistentnost rasvjetnih tehnologija i konfiguracija, nepotpuna usklađenost s propisima te neekološka rasvjeta. Postojeća rasvjetna tijela na Poluotoku stara su gotovo 30 godina, javljaju se veliki kontrasti u svjetlosti, a zbog svoje starosti troše više energije. Poluotok tako osvjetljava oko 50 tipova nestandardiziranih svjetiljki, a sljedeći dio u kojem će se mijenjati rasvjetna tijela biti će potez od gradskog mosta preko Kalelarge do crkve Gospe od Zdravlja.