Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Na izložbu pasa u Zadar stigao i autobus iz Rusije

Autor: Branko Božić

02.05.2010. 22:00
Na izložbu pasa u Zadar stigao i autobus iz Rusije


U okrilju Hrvatskog kinološkog saveza iz Zagreba i zadarskog kinološkog društva Dalmatinski pas, ovaj je vikenda na terenima autokampa zadarske hotelske kuće Borik održana deseta, jubilarna, Međunarodna izložba pasa. Na ovoj renomiranoj kinološkoj manifestaciji, pod nazivom Cacib Zadar Dog Show 2010, ukupno je u dva dana u deset izlagačkih krugova izloženo 949 pasa iz 219 pasmina. Najviše, 479 pasa, pristiglo je iz brojnih hrvatskih gradova i mjesta Zadra, Nina, Zagreba, Osijeka, Pule… Iz Italije pristiglo ih je 145, iz Slovenije 49, iz Rusije 44 i tako redom.
Dvodnevna organizacija funkcionirala je besprijekorno što se moglo zamijetiti na licima sudionika tijekom izložbe kao i pri njihovom odlasku. Svakako, najodgovorniji posao na svojim su leđima iznijeli članovi Organizacijskog odbora Damir Skok, Branko Šare, Sanja Buva, Bojan Mataković, Petra Buva, Nada Petković, Tihomir Hrs te delegat Vibor Ježek. Ništa manje vrijedan i zahtjevan zadatak obavili su suci ove kinološke manifestacije: Željko Žilnik, Milan Čulinović, Igor Mioč, Srećko Kukić, Noel Beggs, June Wall, Andrew Brace, Peter Machetanz, Gerard Jiping i Zdenka Jilkova.
Kinološku manifestaciju na Boriku posjetilo je i s guštom razgledalo više desetaka tisuća domaćih i stranih znatiželjnika. Među njima svakako najviše je bilo Zadrana, premda su se mogli zamijetiti i automobili registarskih pločica Zagreba, Osijeka, Splita, Rijeke, Varaždina, Karlovca. Stranih gostiju najviše je bilo iz Italije, premda je među posjetiteljima posebnu pažnju plijenio autobus iz daleke Rusije prilagođen za ovu prigodu.
Sve ono lijepo i očaravajuće što su gledateljima mogli pokazati psi i njihovi vlasnici došlo je na kraju kao šlag na tortu tijekom “Best in showa”. Tako je po odluci sudaca u subotu, prvoga dana, najljepšim psom proglašen pas Hidden Valley Vsaki iz pasmine maltezer, vlasnice Valentini Žagar grada Maribora, čijem veselju nije bilo kraja. Drugo mjesto osvojio je pas iz porodice velikih šnaucera pod imenom U Are The One Dyas Poland vlasnika Andrzeja Grabalowskog iz Poljske, dok je 3. mjesto pripalo njemačkom ovčaru pod imenom Nero Zlatolični iz uzgajališta “Zlatolična” u slovenskom gradu Ptuju.