Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Uskoro i noćni pogled sa zvonika

Autor: Ivana Burica

02.05.2010. 22:00
Uskoro i noćni pogled sa zvonika

Foto: Sebastian GOVORČIN



Razmišljamo i nastojat ćemo omogućiti i večernje posejte zvoniku. No, prije treba dodatno poraditi na sigurnosti. Nadalje, mnogi posjetitelji traže originalne suvenire katedrale i zvonika. Možda se u dogledno vrijeme učini nešto i u tom smjeru, a suveniri bi se vjerojatno prodavali na ulazu u zvonik, kazao je mons. Mustać
Zadnjih desetak godina, koliko je otvoren za posjetitelje, zvonik katedrale Sv. Stošije jedan je od najposjećenijih zadarskih spomenika.
Prema neslužbenim podacima tijekom ljetnih mjeseci dnevno ga posjeti dvjestotinjak gostiju.
Moćni grad
Župnik katedrale mons. Ivan Mustać kaže da je posjećenost iz godine u godinu sve bolja te je broj posjetitelja uvijek za oko 2 posto veći nego godinu ranije.
Zvonik je za posjetitelje svake godine otvoren od početka travnja do konca listopada. Cijena ulaznice i više je nego povoljna – 10 kuna za odrasle, a 5 kuna za djecu. Na zvonik visok 50-ak metara rado se penju turisti, ali i Zadrani.
Mi smo se penjali s majkom i kćeri koje su se, kako su nam rekle, već dulje planirale popeti na zvonik i vidjeti svoj grad iz ptičje perspektive.
– Napokon je došao i taj dan. Uspon je malo naporan, pogotovo za mamu koja je već u godinama. Ali, vjerujemo da će se na kraju isplatiti, kazala je Zadranka Ana.
I zaista, došavši na vrh, i Ana i majka nekoliko su trenutka ostale bez riječi.
– Stvarno je prekrasno. Zadar izgleda “moćno”. Pravilni raspored ulica na Poluotoku, crveni krovovi, sportska dvorana na Višnjiku, nove zgrade u živim bojama, parkovi, luka, rive, otoci, Velebit… Još da smo došle za sunčevog zalaska! Ma, predivno, u jednom je dahu nabrojila Ana.
Od čuvara Marina doznajemo da su komentari većine posjetitelja pozitivni. U šali neki kažu da su trebali dobiti novčanu odštetu za strah koji su prerpjeli. No, kad govore ozbiljno, posjetitelji su složni da je sigurnost pri usponu na zadarski zvonik izuzetno dobra. Često znaju napomenuti da je zadarski katedralni zvonik po sigurnosti puno ispred zvonika Sv. Duje u Splitu. A i pogled je zbog veće visine ljepši.
Kad zazvone zvona
Ono čega se najčešće uplaše je zvonjava zvona. Posebno ako se u tom trenutku nađu u njihovoj blizini. Jednom je tako, ispričao je Marino, jedna gospođa od šoka sjela na stepenice i tek je nakon nekoliko minuta mogla nastaviti uspon prema vrhu.
Što se tiče planova oko unaprjeđenja ponude mons. Ivan Mustać najavljuje mogućnost otvaranja zvonika za večernje posjete.
– Razmišljamo i nastojat ćemo i to omogućiti. No, prije treba dodatno poraditi na sigurnosti. Nadalje, mnogi posjetitelji traže originalne suvenire katedrale i zvonika. Možda se u dogledno vrijeme učini nešto i u tom smjeru, a suveniri bi se vjerojatno prodavali na ulazu u zvonik, kazao je mons. Mustać.
Zvonik katedrale nalazi se na produžetku sjevernog bočnog broda katadrale. Nastajao je u dva navrata. Prizemlje i prvi kat zvonika katedrale sagrađeni su 1452. (za vrijeme nadbiskupa Vallaressa), dok je gornje katove od 1890. do 1894. prema tipu zvonika u Rabu gradio engleski arhitekt i povjesničar umjetnosti Thomas Graham Jackson. Tri novija gornja kata zvonika se sa sve četiri strane rastvaraju dvostrukim biforama. Ravnu zidnu plohu oživljuju stilizirani biljni mozaički ukrasi, a vijenci što dijele katove lagano su istaknuti mrežastim ukrasom. Na vrhu zvonika uzdiže se visoka završna osmorostrana piramida s mjedenim kipom anđela. Kip anđela je na pokretnom postolju, tako da, okrećući se, pokazuje smjer vjetra. Zajedno s njim zvonik doseže visinu od 56 metara.