Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Ponovno na prvoj crti

02.05.2012. 22:00
Ponovno na prvoj crti


Ovog vikenda prijatelji, suborci i mladi Mjesnog odbora Plovanija pohodili su mjesto pogibije bojnika Nenada Mataka Mehe na Velebitu. Cilj hodanja, kako je rekao Enriko Jurić, bio je odavanje počasti hrvatskom branitelju s Plovanije, ali i u zajedničkom druženju u prirodi održati sat povijesti o Domovinskom ratu za mlade od kojih su mnogi prvi put bili na Velebitu.
Put od tradicionalnog okupljališta kod trafostanice na Plovaniji vodio je preko Starigrada i Velikog Rujna. Nakon molitve kod crkvice Svete Marije gdje se slavi Velika Gospa, mještani Plovanije uputili su se prema planinskim stanovima na Račabuši. Nakon kraćeg odmora stiglo se do Jelovačkih vrata, mjesta pogibije Nenada Mataka gdje na heroja Domovinskog rata podsjeća spomen ploča i križ.
Unatoč trosatnom, zahtjevnom usponu, svi su se uspjeli popeti, zapaliti svijeće, položiti cvijeće i molitvom odati počast hrvatskom vitezu s Plovanije. Kako nam je rekao Enriko Jurić, mladi su mogli vidjeti gdje je bila prva crta hrvatskih snaga i u kojim uvjetima se odigravala bitka za mitsku hrvatsku planinu Velebit.
 Na povratku na Račabušu dočekali su ih Jure Matak i Ante Knežević i pravi, pravcati planinski roštilj.