Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Više se ne govori o neasfaltiranim cestama

02.05.2012. 22:00
Više se ne govori o neasfaltiranim cestama


Bibinjci ne govore više o neasfaltiranim cestama, nego o potrebi izgradnje biciklističkih staza i nogostupa. Ne samo za sebe, nego i za turiste, istaknuo je načelnik Šimunić


Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, na Trgu sv. Roka, Općina Bibinje jučer je po 19. put proslavila svoj dan. Dan općine obilježava se u spomen na Franka Lisicu, prvu žrtvu Domovinskog rata sa zadarskog područja koji je na jučerašnji dan 1991. poginuo na brdu Štrkovača ponad Polače. Bibinje je površinom mala općina, ali bujna duha, nadahnutog, nepresušnog i temperamentnog domoljublja, uz sve to najgušće naseljena u Zadarskoj županiji, s brojnim obiteljima.
Kako je rekao predsjednik Općinskog vijeća Ivan Šimunić uvijek je prednjačila u želji da iskaže svoje domoljublje. Zbog svega toga, uporni Bibinjci neće odustati od projekata koje su zacrtali.
Ne odustaju od izmiještanja pruge
– Nećemo odustati da se u našim poslovnim zonama stvaraju radna mjesta, da se zaposli što više Bibinjaca, da ulažemo u obrazovanje, jer bez obrazovanja nema posla ni velikih plaća. Odlučili smo izgraditi kompletnu komunalnu infrastrukturu: ceste, vodovod, kanalizaciju, rasvjetu, sutra plin. Gotovo svi projekti su ili napravljeni ili već isprojektirani ili ugovoreni za projektiranje. Od ove godine djeca će ići u jednu smjenu u osnovnoj školi, a osigurat ćemo teren za izgradnju jedne srednje škole u Bibinjama, jugoistočno od Poslovne zone Lonići. Odlučili smo učiniti sve što je u našoj moći da se makne pruga iz Bibinja i da stvorimo bolje uvjete za život novim generacijama, rekao je Ivan Šimunić, najavljujući da će od 11. svibnja do 11. lipnja u općinskoj vijećnici biti izložena studija utjecaja na okoliš vezana za izmještanje bibinjske pruge.
Općinski načelnik Nino Šimunić govorio je o razvojnim projektima. No, prije svega izrazio je nadu da će se sljedeće godine u prigodi 20 godina Općine, potpisati sporazum o prijateljstvu i suradnji s Općinom Polača. Time bi se ne samo produbili dobri odnosi, nego bi se i pokazalo da Bibinjci cijene svaku žrtvu za Hrvatsku.
Turisti su ostavili velik novac
– Ovih dana, čuli ste svi, Općina Bibinje dobila je zajedno s Gradom Zadrom, posebnu pohvalu Vijeća Europe za inovativni projekt naše zone. Prijavili smo se na poziv i rekli da je naša poslovna zona inovativna ne samo zbog gospodarskog značaja, nego i društvenog. To je jedan od dokaza kako smo na ispravnom putu i kako ne treba odustajati. Želio bih istaknuti kako smo prošle godine imali preko 300 tisuća noćenja u Bibinjama. Ako je u našim kućanstvima za svako noćenje ostalo barem 10 eura, to znači da su prošle godine do rujna turisti Bibinjcima ostavili više od 3 milijuna eura. Također, Bibinjci ne govore više o neasfaltiranim cestama, nego o potrebi izgradnje biciklističkih staza i nogostupa. Ne samo za sebe, nego i za turiste. Preko turizma se može razvijati i poljoprivreda, ali za sada mali broj mještana koristi tu mogućnost. Nastavak radova na kanalizaciji očekujemo nakon ljeta i to baš u Starom Selu koje će se spojiti s Puntom i marinom Dalmacija. Puntu i marinu spojit ćemo i produživanjem autobusne linije ne samo za sezonu, već za stalno, što će Općina morati dodatno sufinancirati, napose zbog ekonomske opravdanosti linije, rekao je između ostalog bibinjski načelnik.
Mjesto pozitivnog nataliteta i vjernosti Crkvi
Pozdrave Bibinjcima, u ime zadarskog župana Stipe Zrilića prenio je dožupan Đani Bunja. Bunja je posebno naglasio kako je Općina Bibinje jedinica lokalne samouprave s najvećim natalitetom, ali i mjesto poznato po vjernosti Katoličkoj crkvi i najvećem broju svećenika i časnih sestara.
Svim nazočnim gostima predstavljen je Program ukupnog razvoja Općine Bibinje 2013. do 2018. koji je izradila Razvojna agencija Zadarske županije ZADRA. Riječ je o maloj knjižici u kojoj su sadržane analize stanja, SWOT analize i strategija razvoja Općine Bibinje.
Nazočnima su se svojim nagrađenim literarnim radovima predstavili i učenici OŠ Stjepana Radića, a program je uvećala i folklorna skupina Veseli Bibinjci.


Općinske nagrade najzaslužnijima




Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća dodijeljena je nagrada za životno djelo predsjedniku Matice hrvatske u Zadru Božidaru Šimuniću, umirovljenom novinaru HRT-a koji je ostao poznat po svojim ratnim izvještajima. Šimunić je također bio pokretač i pet godina urednik općinskog mjesečnika Taline. Godišnju nagradu primio je Šahovski klub Bibinje. Grb općine dodijeljen je voditelju folklorne skupine Veseli Bibinjci Šimi Šimuniću, te sportskim djelatnicima, šahistu Brunu Fuzulu, odbojkašu Vladi Fuzulu i mladom taekwondo borcu Antoniju Mirkovu. Posthumno Grb općine je dodijeljen bibinjskim sportskim entuzijastima, Emiliju Sikiriću (odbojka) i Neni Perkušiću (nogomet). Čak 24 nagrade dodijeljene su učenicima OŠ Stjepan Radić, najuspješnijima u likovno-literarnom projektu “Bibinje u oku, Bibinje u srcu”.