Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

O zaštiti djetetovih prava na internetu

Autor: Irena Jurjević

02.05.2013. 22:00
O zaštiti djetetovih prava na internetu


Zloporaba osobnih podataka nalazi se među najčešćim kršenjima prava djece kao potrošača pri korištenju elektroničkih komunikacija, kazala je Tanja Popović Filipović, predsjednica centra za edukaciju i informiranje potrošača, na jučerašnjem predstavljanju projekta »Online učionica« te Facebook igre »Vito u svijetu Interneta« u prostorijama udruge Zadarski potrošač.
Riječ je o edukativnoj Facebook aplikaciji koja na zanimljiv način djeci pruža brojne korisne savjete pri korištenju interneta kako bi se zaštitili od povrede privatnosti te zloporabe osobnih podataka, a kojih se u Hrvatskoj uistinu može vidjeti u ekstremnim primjerima. Popović Filipović tako iznosi podatak gdje raznorazne kuće zovu jednogodišnjake i dvogodišnjake, nudeći im tzv. »nagrade«.
– Danas imamo primjere da iz kuća zovu maloljetnu djecu s vijestima kako su osvojili neku nagradu, a zapravo je dijete kupilo neku knjigu i otud podaci. Zakon je tu jasno definiran, međutim, i sami roditelji se ne žale kada vide povrede prava, kazuje Popović Filipović dodajući kako je i sama pratila objave nekih roditelja koji su iznijeli svoja iskustva o pozivima njihovoj maloljetnoj djeci.