Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Osigurana sredstva za otkup zbirke Borelli

Autor: Irena Jurjević

02.05.2013. 22:00
Osigurana sredstva za otkup zbirke Borelli

Foto: Marin GOSPIĆ



Jučer je u Gradskoj loži otvorena izložba »Borelli – otkup obiteljske ostavštine«. Ovom izložbom javnosti je predstavljen dio predmeta iz obiteljske ostavštine koju na otkup Narodnom muzeju Zadar nudi Goran Borelli, izravni nasljednik obitelji. Obitelj Borelli na izložbi je predstavljao Filip Borelli, sin Gorana Borellija koji zbog bolesti nije mogao doći na otvorenje.
– Obiteljska baština koja je ovdje prezentirana se za vrijeme komunističke vladavine nalazila u Beogradu, daleko od očiju javnosti. Nakon smrti moga djeda Mirka, koji je otišao u mirovinu kao djelatnik uprave Grada Zadra, zbirku je naslijedio moj otac te ju je prije dvije godine uspio prenijeti kod sebe u Zagreb. Imajući u vidu ulogu koju su moji preci odigrali u povijesti Dalmacije, a posebno Zadra, shvatili smo da ova zbirka ne predstavlja samo obiteljsku već i nacionalnu baštinu. Činilo nam se prilično sebično držati je unutar zidova naše kuće. Radi toga smo podržali ideju ravnateljice i zbirka je evo prezentirana na pravom mjestu, u srcu Zadra, rekao nam je Filip Borelli.
Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja, prisutne je obavijestila kako su osigurana sredstva za otkup zbirke:
– Dio sredstava je osigurala Županija, a popodne je stigao odgovor iz Ministarstva kulture kojim je osiguran otkup ovog postava.
Zbirka koja se nudi na otkup jedinstvena je po svom sadržaju i značenju za povijest grada Zadra, ne samo radi toga što su Borelli imali važnu ulogu u tom gradu nego i zbog količine i raznovrsnosti predmeta koji su u njoj okupljeni.
Posjetiteljima će biti zanimljivi pečati masonske lože u Zadru, tim više što je Andrija/Andrea Borelli bio središnja ličnost masonske ideje u Dalmaciji početkom 19. stoljeća.
Od obiteljskih predmeta treba izdvojiti i gipsani model monumentalne palaču Borelli na Rivi s kraja 19. stoljeća, koja je srušena u savezničkim bombardiranjima Zadra tijekom Drugoga svjetskoga rata.