Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Teret neisplaćenih plaća nogometašima

Autor: Suzana Bandić

02.05.2013. 22:00
Teret neisplaćenih plaća nogometašima

Foto: Zvonko KUCELIN



Sudbina Nogometnog kluba Zadar, koji se više od godine dana nalazi u procesu preoblikovanja i koji je po najnovijim podacima Ministarstva financija zauzeo četvrto mjesto Linićeve liste dužnika za pravne osobe u Zadarskoj županiji, bit će poznata za svega dva tjedna. Tako se može zaključiti iz odgovora Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta kad smo ih upitali o datumu završetka procesa preoblikovanja kluba u športsko dioničko društvo, s obzirom na to da su sve dionice prodane još proljetos.
– Nogometni klub Zadar, a temeljem informacija kojima raspolaže Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, je i dalje u procesu preoblikovanja jer određene aktivnosti u postupku još nisu okončane. Više informacija o ovom slučaju moći ćemo Vam dati nakon 15. svibnja, kada će biti održana sjednica Povjerenstva za profesionalne sportske klubove – stoji u kratkom odgovoru nadležnog ministarstva.
Neslužbeno doznajemo kako je u pitanju porezni dug kluba koji je premašio iznos od 16 milijuna kuna, a koji se odnosi uglavnom na plaće nogometaša, neko vrijeme isplaćivane kroz pozajmice. Budući da za taj iznos nije plaćen porez sukladno zakonu, Porezna uprava izdala je rješenje za podmirenje duga. Na to rješenje uložena je žalba, pa se sada čeka što će odlučiti drugostupanjsko tijelo. A o tome, kako su nam rekli u Ministarstvu financija, ovisi i sudbina NK Zadra koji osim spomenutog duga, ima i nesporno dugovanje od oko šest milijuna kuna.
Ministarstvo financija namjerava dug od 16 milijuna kuna naplatiti od kluba, ili od osobe koja je novac pozajmila, a u ovom slučaju to je vanjski suradnik kluba Reno Sinovčić. Njemu, međutim, to nije jedino dugovanje prema Poreznoj upravi. Oko četiri milijuna kuna Sinovčić u državnu blagajnu duguje za neplaćene račune njegove, sada već bivše zaštitarske tvrtke Zadar security d.o.o.