Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Pokrenut stečaj nad Poljoprivrednom zadrugom Žegar

02.05.2016. 22:00
Pokrenut stečaj nad Poljoprivrednom  zadrugom Žegar


Zadruga je pokrenuta s ciljem da se pomogne ljudima ovoga kraja, većinom povratnicima srpske nacionalnosti
Trgovački sud u Zadru je 28. travnja pokrenuo prethodni postupak radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnog postupka nad  stečajnim dužnikom Žegar poljoprivredna zadruga, Obrovac. Ročište radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka bit će 24.  svibnja. Vijest je pomalo čudna jer je posljednjih dana ova zadruga u  obrovačkom kraju isticana kao primjer perspektivnog poslovnog subjekta, pa su i u samom Gradu Obrovcu zatečeni odlukom Trgovačkog suda.
Još početkom prošle godine situacija je bila sasvim drugačija. Naime,  zadruga je pokrenuta s ciljem da se pomogne ljudima ovoga kraja,  većinom povratnicima srpske nacionalnosti. Pokrenut je postupak  okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta sve radi proizvodnje glavnog  proizvoda, kvalitetnog, kiselog nekad izuzetnog poznatog žegarskog kupusa. Pokrenute su i aktivnosti oko pročišćavanja kanala, a u žižu javnosti, zadruga je došla kao inicijator dovođenja destilerije za smilje i ostala  ljekovita i aromatična bilja u ovaj kraj.
– Riječ je o dugu kojeg, većim djelom imamo prema državi. Moram samo reći da je dug nesrazmjeran jer je u pretprijavi poreza dug za četvrtinu manji nego što iznosi blokada. No mislim da ćemo ovo dugovanje na  vrijeme riješiti. Mi smo u ovu situaciju upali zbog duga koji je nastao dvije godine prije nego što sam ja došao na čelo zadruge. Ipak, uspjeli smo  pokrenuti proizvodnju koja nam dobro ide, a i po novom stečajnom zakonu, mi smo bili u blokadi koja nam nije nalagala isplatu minimalca,  nego normalne plaće. Optimizam nam daju i razgovori s poslovnim partnerima pa sam 99 posto siguran da ćemo ovu poteškoću riješiti, rekao je  direktor PZ Žegar Aleksandar Knežević.
Za PZ Žegar, kaže Knežević, nekad bi se reklo da je tvrtka od šireg  društvenog značaja. Od Republike Srbije dobiveni su strojevi, a nedavno  je stigla donacija koja uključuje i najmodernije poljoprivredne strojeve  za sadnju. Uz sve to, uspješno su povučena sredstva iz ranih gradskih i  programa Ministarstva poljoprivrede. Kneževićev optimizam dijele i u  Gradu Obrovcu budući da se radi o 40-ak stalno zaposlenih. O kolikom  iznosu poreznog duga je riječ, u Gradu Obrovcu nisu htjeli govoriti prije  nego iznos usklade s Trgovačkim sudom, ali naglašavaju da PZ Žegar ima  dobru budućnost.