Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Ustali protiv ovršnog zakona braneći svoje domove

02.05.2017. 22:00
Ustali protiv ovršnog zakona braneći svoje domove


Tridesetak građana jučer je ispred Županijskog suda u Zadru prosvjedovalo u ime blokiranih građana, protiv ovršnog zakona, protiv deložacija i razno-raznih nameta kojima se čini nemjerljiva šteta hrvatskim građanima.
S natpisima na kojima su jasno istaknute poruke građana koji više ne žele trpjeti da ih se sustavno, kako su rekli, gazi, uništava i otima im nekretnine. Organizirano su se jučer skupili kao dio otpora protiv otimanja osobne imovine.
Od Vlade Jadranke Kosor, kad je u siječnju 2011. uveden sadašnji model ovrhe računa građana preko Fine, njihov je broj s gotovo 78.000 ljudi koji su bili blokirani na 6 milijardi kuna skočio na kraju veljače 2017. na 328.294 građana s 41,65 milijardi kuna neplaćenih kredita i računa, zbog čega su im računi blokirani.
– Hrvatska vlada štiti krupni i strani kapital u zamjenu za blokirane i građane koji ostaju bez svojih kuća i imovine. Ovo je kriminal koji sponzorira Republika Hrvatska, Vlada, predsjednica, Sabor. Nitko neće ovo riješiti jer od toga imaju interes. Svoj kriminal provode kroz pravosuđe i zato smo danas ovdje ispred zgrade suda jer oni isti taj kriminal legaliziraju. Kad kriminalci nešto otmu preko suda se uknjiže na tuđu imovinu, izjavila je Gordana Kolega, koordinatorica prosvjeda.
Na prosvjedu se moglo čuti kako suci primaju novčane bonuse po provedenoj ovrsi.
– To je direktno mito u sudstvu i kazneno djelo, kazali su prosvjednici.
– Vlasnik Hrvatske je London, odnosno Rothschild banka koja s marionetama s Markova trga štiti kriminal i njihove imunitete, a pred Ustavom smo navodno svi jednaki. Suci, odvjetnici, javni bilježnici, kreditni uredi, lihvarstvo banaka, svi su zaštićeni osim običnog građanina, rekla je Kolega.
Nema države u svijetu u kojoj je svaki deveti radno aktivni stanovnik blokiran, u kojoj je svaki 4. zaposleni blokiran, a politika za to nema osjećaj odgovornosti. Samo u Zadarskoj županiji je 11.955 blokiranih građana s blokadom od oko 1,63 milijarde kuna.
Istovremeno su isti prosvjedi organizirani u 15 hrvatskih gradova, a svi su mjerodavnima uputili iste zahtjeve.
– Mi tražimo ukidanje postojćeg ovršnog zakona i donošenje novog. Od MUP-a ćemo tražiti pečaćenje Fine. Tražimo da se svi ovršni postupci vrate u sudske procese jer javnobilježnički aktovi ne mogu biti sudske presude, obrazložila je Kolega, dodavši kako je kriminal dosegnuo tolike granice da su krenule i ovrhe “nad našim potomcima”.
Zbog vrijeđanja policijskih službenika i poimence prozivanja određenih zadarskih sudaca, nedugo nakon početka prosvjeda Kolega je privedena na obavijesni razgovor u PU zadarsku.
Podršku prosvjednicima dao je dogradonačelnik Ivica Vlakić koji je s transparentom stajao ispred zgrade Županijskog suda.