Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

DUZS “kupuje” pojedine općine opremom i sredstvima

02.06.2011. 22:00
DUZS “kupuje” pojedine općine opremom i sredstvima


Benkovac je ove godine dobio puno više samo zato što je Grad Benkovac organizirao vatrogasnu vježbu s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje. Ta vježba je, po mom mišljenju, bila potpuno nepotrebna, kaže Šoša


Na velikom prosvjedu vatrogasaca iz cijele Hrvatske, održanom u srijedu ispred Državne uprave za zaštitu i spašavanje, sudjelovali su i vatrogasci iz Zadra, Biograda i Gračaca. Prosvjed je organizirao Odbor za vatrogastvo Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, a kako kaže Željko Šoša, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadar, zadarski vatrogasci su sudjelovali na prosvjedu s tri vozila i osam djelatnika.
Nije se poštovao dogovor
– Sindikat je tražio za prosvjed što više vozila, a ja sam u dogovoru s našim gradonačelnikom dopustio korištenje tri vozila, vodeći računa o tome da se ne umanji operativna spremnost u gradu, kaže Šoša.
Vatrogasci su na prosvjedu tražili izmjenu Vladine uredbe o smanjenju sredstava za plaće i materijalne troškove kako bi se sredstva svim postrojbama smanjila jednako, nadalje izdvajanje vatrogastva iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje, osnivanje ravnateljstva za vatrogastvo pod MUP-om te smjenu ravnatelja DUZS-a Damira Truta i glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladena Jurina.
– Država za profesionalno vatrogastvo svake godine izdvaja između 300 i 350 milijuna kuna. Ove godine je izdvojila 330, što je 1,12 posto manje nego prošle godine. Ali mi smo svjesni situacije i slažemo se tim iznosom. Kako je bilo dogovoreno na sastanku svih zapovjednika javnih postrojbi u ožujku, raspodjela sredstava će biti jednaka kao lani, samo umanjena za 1,12 posto. Ali glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin napravio je sasvim drugačiju preraspodjelu s potpuno krivim parametrima, kaže Šoša.
Na sastanku u ožujku postignut je sasvim drugačiji dogovor.
– Na sastanku je odlučeno da će se eventualna odluka o mijenjanju raspodjele sredstava za sljedeću godinu donijeti već sada, kako bi to općine i gradovi mogli predvidjeti u proračunu sljedeće godine. Tako je odlučeno, svi su o tome obaviješteni, a preraspodjela je ipak napravljena. Sada nam je obećano u kabinetu ministra da se to neće realizirati i da će se raspodjela vratiti na prvobitno stanje, kao što je bilo dogovoreno, ističe Šoša.
Kako je Benkovac došao do novca
Kako je istaknuto na prosvjedu, nepravednom preraspodjelom su pojedine općine dobile, a pojedine izgubile.
– Državna uprava za zaštitu i spašavanje kupuje pojedine općine opremom i sredstvima. Na primjer, Benkovac je ove godine dobio puno više samo zato što je Grad Benkovac organizirao vatrogasnu vježbu s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje. Ta vježba je, po mom mišljenju, bila potpuno nepotrebna jer se tamo ne uči ništa što se već ne zna. Zašto nas ne nauče, na primjer, postupanju u potresu, s mrljama na moru i slično, govori Šoša, ističući da takvih primjera ima još.
Preraspodjelom sredstava, ističe Šoša, u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Zadar, nije bila upitna oprema, već plaće djelatnika. Za protupožarnu sezonu, koja je počela u srijedu, dodaje Šoša, sve je spremno.