Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Političke “svetosti”

02.06.2011. 22:00


Ni posjet pape Benedikta XVI. koji je dolazak u Zagreb najavio kao proslavu Dana hrvatskih katoličkih obitelji uz obilje duhovnih plodova prijateljskoj zemlji, nije mogao proći bez posve prizemne politizacije na koju su se najviše žestili upravo oni koji su u njoj sudjelovali.
Političke “svetosti” predsjednik SDP-a Zoran Milanović, premijerka Jadranka Kosor te uvrijeđeni bivši predsjednik Stjepan Mesić, političkim su plaštem zaogrnuli vjernicima uzvišen događaj dolaska Svetog Oca istodobno žestoko kritizirajući famoznu politizaciju Papinog posjeta.
Najprije je prozvan šef najjajče oporbene stranke Milanović kao netko tko neće doći na prijem u Hrvatsko narodno kazalište koji organizira Hrvatska biskupska konferencija, što je munjevito pokrenulo lavinu reakcija, među kojima je posebno politički odjeknula ona premijerke Kosor. Ona se, naime, uz ironičan smiješak iščuđavala aroganciji svog najvećeg političkog rivala, s užitkom komentirati početnički politički gaf pretendenta na njezino mjesto.
Nakon kratkog zatišja “uskrsnuo” je obilježeni Milanović optuživši HDZ za podmetanje jer on, kaže, nikad nije izjavio da neće biti među 700 uzvanika u HNK. Kada je izjavio da će biti na susretu hrvatske elite s Papom, premijerka je tu “promjenu stava” objasnila savjetima sa strane jer su valjda drugi bolje od njega sagledali političku štetu.
Je li se Milanović doista premišljao hoće li ići na prijem u HNK, je li mu HDZ doista lijepo namjestio – ipak ne zna se. No to je zapravo manje bitno od činjenice da predsjednici dviju najjačih stranka nisu ni Papin posjet uspjeli izuzeti iz svog predizbornog nadmetanja.
HNS-ovci Radimir Čačić i Vesna Pusić, opravdali su svoj izostanak obavezama, a IDS-ovac Damir Kajin u svom je stilu prepustio kazalište onima koji po njemu inače vole “predstave”.
Kako svi putevi vode Papi, prebrojavanje “putnika” zastalo je na bivšem predsjedniku Mesiću kojemu nije bilo mjesta niti u sedamsto uzvanika. Dovoljno da bivši predsjednik uvrijeđeno prozove i samu Hrvatsku biskupsku konferenciju za politizaciju. Naknadni poziv, njegova “svetost” Mesić, nije prihvatio.
Sjena političkih igara tako se igrala na marginama Papina posjeta.
Predsjednik Josipović stoga je podsjetio zaigrane da je Papin posjet od velike važnosti za Hrvatsku, da je Papa i državnik i vjerski poglavar koji nosi snažne moralne poruke te da nije dobro zloupotrebljavanje velikog događaja u političke svrhe.
Sudeći po tome da političari čak ni Papin posjet ipak nisu lišili predizborne političke patine, ni ljeto neće na ovom polju donijeti “sezonu kiselih krastavaca”.
 Sada je, pak, sezona svježih krastavaca koje zbog opasne bakterije E. coli izgleda jedu samo političari grizući nemilo to “optuženo” povrće nastojeći pokazati da se zaraze ne treba bojati i da govore istinu. Nakon španjolske ministrice, krastavce su zagrizli i hrvatski ministri.
Kada bi se više držali moralnih načela, onda bi se političarima općenito više vjerovalo, pa i to da su “sveci” i da nisu i pred samim Papom zagrizli predizbornu kampanju!