Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadrani su s Buonarottijem započeli novu borbu lutkara u Hrvatskoj

02.06.2011. 22:00
Zadrani su s Buonarottijem započeli novu borbu lutkara u Hrvatskoj


S predstavom Michelangelo Buonarotti osvojili su na Marulićevim danima, dakle ne na Malom Marulu, tri nagrade! Pokazali su da lutkarstvo nije dobna nego estetska kategorija, a na nama je sad da to i dalje dokazujemo.


Predstavnike  SLUK-a danas je primio i  zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić.
– Ranije sam imao potpuno  krivi dojam, mislio sam da je  kazalište lutaka samo za djecu. I doista, bilo je tako u  ranijim desetljećima ali to uistinu više nije slučaj. Dugogodišnja zadarska tradicija je  da roditelji sa svojom malom  djecom nedjeljom ujutro  odlaze na predstave u kazalište lutaka koje im onda ostaju u dugom i lijepom  sjećanju. Predstave su intrigantne i zanimljive a lutkarstvo je posebno po svom  načinu izražavanja. Bila mi je  čast biti na otvorenju SLUK-a  i mogu reći da je predstava  Michelangelo Buonarotti posebno zanimljiva za odraslu  publiku, kazao je Vrančić u  obraćanju gostima dodavši  kako je Grad Zadar prioteklih  godina, iako nije imao ovavezu, sa 14 od ukupno 45  milijuna kuna sudjelovao u  gradnji nove zgrade Kazališta  lutaka Zadar.
– Nadam se da će uprava na  čelu s ravnateljicom uskoro  stati na kraj peripetijama i da  će Zadrani predstave gledati u  novoj dvorani.
Gradonačelniku se na dobrim željama zahvalila ravnateljica KLZ Iris Pavić-Tumpa i pozvala ga na predstavu  “Priča o konju” Zlatka Festinija.
Vrančić je lutkarima podijelio fotomonografije Abdulaha Seferovića “Photographia Iadertina”.
Zvonko Festini, predsjednik Hrvatskog centra UNIMA-e komplimentirao je zadarske lutkare koje, kako  kaže, iznimno cijeni.
– Mnogi vrsni lutkari prošli  su kroz zadarsko Kalište lutaka, to je činjenica. Ovo je,  ipak, najbolji ansambl kojeg je  Zadar ikad imao. Sa predstavom Michelangelo Buonarotti osvojili su na Marulićevim danima, dakle ne na  Malom Marulu, tri nagrade!  Pokazali su da lutkarstvo nije  dobna nego estetska kategorija, a na nama je sad da to i  dalje dokazujemo. Ovo je nova borba lutkara i Zadrani su  je započeli. SLUK se gotovo  svake godine održava u Osijeku, tamo mu je centar, a u  drugim je gradovima kada ti  gradovi imaju novu dvoranu.  Budući Zadar za ovaj SLUK  dvoranu nije uspio otvoriti,  festival ovdje može biti još  jedanput, kazao je Festini i  izmamio smijeh prisutnih.