Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Delač: Tjeraju ljude na autocestu, a nas guraju u ponor!

Autor: Suzana Bandić

02.06.2013. 22:00
Delač: Tjeraju ljude na autocestu, a nas guraju u ponor!

Foto: Vedran SITNICA



Zbog iznenadnog zatvaranja ceste D1 od Bruvna do križanja prema Kninu gračački obrtnici najavili prosvjed


Ako je suditi po prvom postizbornom danu u Općini Gračac, bit će to burne četiri godine. Nova politička garnitura svega par sati otkako je preuzela vlast suočila se s ozbiljnim komunalnim problemom za koji nezavisni vijećnik Tome Delač tvrdi kako je sabotaža poražene političke opcije na čelu s Goranom Đekićem, dojučerašnjim načelnikom.
– Noćas, svega par sati otkako su objavljeni rezultati izbora, pukao je glavni ventil i cijeli Gračac ostao je bez vode. Kažu kako će trebati dva, pa i tri dana za popravak, a ja i većina HDZ-ovih vijećnika uvjereni smo da je to namjerno učinjeno – kaže Delač te dodaje kako se taj problem odrazio na plan gračačkih obrtnika i poduzetnika za utorak, a koji je vezan uz drugi, puno veći problem s kojim se suočavaju.
– Iz Cesta zadarske županije u Cestariji Gračac su zaprimili obavijest o privremenom zatvaranju Državne ceste D1 u vremenu od 3. lipnja do 31. srpnja. Riječ je o 60 dana u srcu sezone čime se nas, obrtnike ovog kraja, gura u ponor. Zima je bila duga i teška i većina nas je sve nade za opstanak polagala u turizam i te ljetne mjesece kad se dade nešto zaraditi kako bi preživjeli mi i naši radnici zimu – ogorčen je Delač koji ističe kako većina obrtnika već grca u dugovima zbog krize, a kako bi ih zatvaranje te ceste zapravo sve uništilo, i poduzetnike i njihove zaposlenike.
Na službenim stranicama Hrvatskog autokluba (HAK) zaista stoji obavijest o zatvaranju te prometnice.
– Od 3. lipnja do 31. srpnja ove godine za sav promet bit će zatvorena državna cesta D1 na dionici Udbina-Gračac, zbog radova na dionici Bruvno-Gračac. Obilazak: Udbina-D522-Gornja Ploča-ŽC5165-Sveti Rok-D50-Gračac i obrnuto – stoji u priopćenju koje su gračački obrtnici doživjeli kao smrtnu presudu i odmah se dali u akciju spašavanja što se spasiti dade. U organizaciji vlasnika UO Zagi, TO Mateo i restorana Zvonimir iz Gračaca organiziran je mirni prosvjed u ponedjeljak u 12 sati, a odatle je najavljen brojniji u Zagrebu već u srijedu.
– Borimo se za osnovna ljudska prava. Kontaktirali smo Ministarstvo prometa, Hrvatske ceste i Ministarstvo obrta i poduzetništva sa zahtjevom ili da se radovi na toj cesti odgode za rujan, ili da se ne zatvara cijela cesta. Može se uz semafore promet odvijati jednotračno da nas se ne izolira skroz. Dražen Antolović iz HAC-a nam je obećao da će nam se javiti, ali nije – kaže Delač, vlasnik UO Zagi i nezavisni vijećnik u novom sazivu općinske vlasti te dodaje kako je cesta od Bruvna do križanja za Knin zatvorena 3. lipnja bez ikakve najave.
– Mi nemamo ništa protiv radova, ali to je jedan od jačih perioda za rad i zaradu. Osim toga, do sada se to uvijek izvodilo izmjenično uz semafor kad cesta nije frekventna. Smatramo kako je plan putnike potjerati na autocestu. Ukoliko se ne uspijemo mirno dogovoriti u srijedu u Zagrebu za rješenje problema, bit ćemo prisiljeni napraviti veliku pobunu građana i svih obrtnika iz ovog kraja te blokirati D1 u dijelu između Udbine i Korenice – najavio je Delač ističući kako su pomoć u tome gračačkim obrtnicima ponudili i oni s okolnih područja. Stoga je najavio kako bi u subotu, kad planiraju izvesti blokadu ceste u dijelu gdje se skreće prema autocesti i tako to onemogućiti, u tom pothvatu moglo sudjelovati 500-tinjak prosvjednika.