Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Glavna karakteristika – manji odaziv

Autor: Branko Božić

02.06.2013. 22:00
Glavna karakteristika – manji odaziv

Foto: Branko BOŽIĆ



Do 16 sati u Privlaci je na biralište izišlo tek 38 posto birača
Budući da u prvom krugu lokalnih izbora održanih 19. svibnja u općinama Vir, Privlaka i Ražanac nisu izabrani općinski načelnici, birači ovih triju općina ponovno su jučer izišli na izbore.
Na otoku Viru koplja su ukrstili dosadašnji aktualni načelnik Kristijan Kapović kojeg podržavaju SDP, HSS i HSLS i Marko Vučetić kojeg podupiru HSP-HNS i HSU. U prvom krugu za Kapovića svoj je glas dalo 1.024 ili 49,98% birača i nedostajala su mu samo dva glasa da se ponovno dokopa funkcije općinskog načelnika, dok je za Marka Vučetića glasovalo 654 glasača ili njih 31,92%.
U Privlaci su snage u drugom krugu odmjerili nezavisni kandidat Neven Begonja i Boris Bore Glavan, a u Ražancu nezavisni Nikola Miletić Nikuda i kandidat HDZ-a Nenad Kožul Fratrov.
Tijekom dana obišli smo ih u nekoliko navrata, a povjerenstva potvrđuju da na samim biralištima nije bilo izgreda. Ono što je bilo primjetno je nešto slabiji odaziv u odnosu na prvi krug.
Na otoku Viru gdje su se u prvom krugu dogodili određeni izgredi na biračkim mjestima, vatreno je bilo i dan prije, a jučer poslijepodne uočili smo policijsku ophodnju, ali situacija je bila mirna, pa policijski službenici nisu imali potrebu intervenirati. Na dva biračka mjesta na otoku Viru od ukupno upisanog broja birača 3.978 do 16 sati svoje pravo da biraju iskoristilo njih 1.685. ili 42 posto, kazala nam jer predsjednica Općinskog izbornog povjerenstva Nediljka Dereta. Nije bilo opasnosti da će se zbog gužvi izbori morati produžiti kao u prvom krugu.
Na dva biračka mjesta u Privlaci na kojima je upisanih 2.403 birača do 16 sati glasovalo je njih 912 ili 38 posto ,kazao nam je predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva Tomislav Glavan. Što se pak tiče općine Ražanac, na tamošnjih sedam izbornih mjesta od ukupnog broja upisanih birača 2.904 do 16 sati svoje glasačko pravo iskoristilo je njih 1.400 ili 48 posto.