Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Jezik srca svatko razumije

Autor: Velimir Brkić

02.06.2013. 22:00
Jezik srca svatko razumije

Foto: Velimir BRKIĆ



 KUD Sv. Roko iz Sv. Filipa i Jakova bio je u uzvratnom posjetu kod KUD-a Mohačke šokačke čitaonice u Mađarskoj. Mohač, gradić u mađarskoj Baranji, broji nešto više od 20.000 stanovnika, od kojih je oko 15.000 katoličkih vjernika. Uz Mađare najbrojniji su Nijemci, kojih je oko 3.500, te Hrvati, kojih ima oko 1.500.
– Na putu za Mohač bili smo i u Budimpešti, gosti Veleposlanstva Republike Hrvatske u Mađarskoj. Domaćin je bio veleposlanik dr.sc. Gordan Grlić Radman sa suradnicima, rekao je predsjednik KUD-a Ivan Eškinja-Lantana koji je na put vodio 57 folkloraša koji su i u Budimpešti i u Mohaču izveli prigodni program pod palicom voditelja Ivana Baričića i uz ritam mandolinskog orkestra voditelja Ivice Kinde.
Na ulazu u južnomađarski grad Mohač dočekala ih je trojezična tabla, ispisana, dakako, na mađarskom, ali i na njemačkom i hrvatskom, pokazujući kako je riječ o višenacionalnoj sredini.
Još u autobusu uz pjesmu čula se i priča kako su Turci ponovno povezali Hrvate i Mađare. Ipak ovaj put ne kao davno u borbi kršćanskih snaga protiv islamskog osvajača 1526. godine, nego hit-sapunicom o svom najvećem osvajaču sultanu Sulejmanu Veličanstvenom.
Na spomeniku manjinama ispred općinske zgrade na hrvatskome jeziku pišu Lessingove riječi: “Pružite ruke jedni drugima. Dođite! Neka zadrže svi svoje običaje, neka svatko svoju majku smatra najljepšom, neka jezici govore na tisuću načina, jezik srca ionako svatko prepoznaje.”
– Među brojnim mađarskim gradovima i selima koji su udomili hrvatske prognanike tijekom Domovinskog rata posebno treba spomenuti i Mohač, u kojemu je uz mnoštvo drugih potreba organizirana i redovita osnovnoškolska i srednjoškolska nastava za prognane učenike Hrvate i Mađare iz hrvatske Baranje. To je činjenica koju hrvatska javnost nikada ne smije zaboraviti, kazala je Ljiljana Pancirov, generalna konzulica Republike Hrvatske u Pečuhu.
Filipjance je prigodnim slovom pozdravio i mohački gradonačelnik i parlamentarni zastupnik Jozsef Szeko.
– Mohač je nezamisliv bez “buša” i “bušara”, koji su već odavno njegov zaštitni znak, poznat ne samo diljem Mađarske nego i izvan njezinih granica. To je prastari pokladni običaj šokačkih Hrvata, rekao je Szeko koji je s ponosom istaknuo grad Mohač kao primjer uspješnoga suživota različitih etničkih skupina.