Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Izbori su pokazali da HDZ želi pomladiti stranku

02.06.2016. 22:00
Izbori su  pokazali da  HDZ želi pomladiti  stranku


Kalmeta je nedavno ponovno izabran za predsjednika ŽO HDZ-a, čime mu je ukazano povjerenje članstva. Izbori su bili demokratski, a na izborima uvijek netko dobije, a netko izgubi
Predsjednik mladeži HDZ-a i saborski zastupnik Josip Bilaver proteklog je vikenda na 17. Općem saboru stranke izabran za jednog  od šest potpredsjednika HDZ-a, uz ministre Olega Butkovića, Tomislava  Tolušića, Darka Horvata, europarlamentarku Ivanu Maletić te dojučerašnjeg političkog tajnika stranke Tomislava Čuljka.
Mladi Škabrnjanin, podsjetimo, bio je kandidat na listi Domoljubne  koalicije u 9. izbornoj jedinici te je sa sedmog mjesta izabran za saborskog zastupnika. Bio je i vijećnik u skupštini Zadarske županije, a nedavno je bio i jedan od glavnih organizatora koncerta Srcem za Zadar na kojem su u dvorani Lisinski u Zagrebu nastupili zadarski izvođači…
– Počašćen sam izborom, pogotovo zbog činjenice da sam najmlađi  potpredsjednik stranke u njezinoj povijesti. S druge strane tu je i velika  odgovornost, posebice prema velikom broju delegata, njih čak 816, koji  su mi dali povjerenje. Zahvalan sam mladeži Hrvatske demokratske zajednice koja je bila veliki vjetar u leđa mojoj kandidaturi, kao i našem  članstvu u Zadarskoj županiji, jer je to i ogromno priznanje za Zadar.
U sami vrh stranke od zadarskih predstavnika izabran je i Božidar  Longin, na poziciju člana predsjedništva.
– Sretan sam zbog toga. Bila je iznimno jaka konkurencija za dva mjesta u predsjedništvu za predstavnike dalmatinskih županija. Smatram da  je dobro za Zadar i županiju da u vrhu stranke imamo dva predstavnika.  Poznavajući kvalitete gospodina Longina uvjeren sam da ćemo zajedničkim nastojanjima i u suradnji s predsjednikom Županijskog odbora  HDZ-a Božidarom Kalmetom kvalitetno zastupati interese Zadarske  županije.
Stranka nije ničije vlasništvo i ne prenosi se dekretom
U Zadru se posljednjih dana čuje i nezadovoljstvo dijela članstva, pogotovo zbog činjenice da gradonačelnik Zadra i jedan od najdugovječnijih HDZ-ovaca Božidar Kalmeta nije dobio povjerenje delegata u utrci za  potpredsjedničko mjesto.
– Konkurencija je bila izrazito jaka i sitan broj glasova igrao je presudnu ulogu. Evo primjerice, ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat  imao je 30 glasova više od mene, a ministar vanjskih poslova Miro Kovač  30 glasova manje i nije izabran za potpredsjednika, iako je iznimno kvalitetan kadar.
Dio medija to tumači kao otklon vodstva stranke od Kalmete zbog moguće USKOK-ove optužnice.
– Ne gledam to na taj način, već smatram da su ovi izbori samo pokazali kako HDZ želi pomladiti stranku. Na kraju krajeva, Kalmeta je nedavno ponovno izabran za predsjednika ŽO HDZ-a, čime mu je ukazano  povjerenje članstva. Izbori su bili demokratski, a na izborima uvijek netko dobije, a netko izgubi. Važno je da nakon izbornog procesa nastavimo  zajedno raditi u interesu stranke i svih građana naše države. Stranka nije  ničije vlasništvo i ne prenosi se dekretom na bilo koga. Naše bogatstvo je  više od 200 tisuća vrijednih i kvalitetnih članova koje može odgovoriti na  sve izazove koji nas očekuju.
Ako bude novih izbora, sigurno ćemo pobijediti
Posljednjih dana velike su turbulencije i na nacionalnoj razini. Partneri iz MOST-a najavljuju da će biti za opoziv prvog čovjeka HDZ-a Tomislava Karamarka… Hoće li po vama Karamarko odstupiti s funkcije?
– Na Saboru stranke smo pokazali jedinstvo, zajedništvo i dali punu  potporu svom predsjedniku Karamarku. U aferi koja mu se stavlja na teret nema elemenata kaznenog djela i čvrsto vjerujem da će Povjerenstvo  za sukob interesa u konačnici to i zaključiti. Stoga, ne vidim razloga da  zastupnici MOST-a u Saboru glasuju za opoziv. Vjerujem da će i kod njih  prevladati razum.
Kako će, ukoliko Vlada ipak opstane, funkcionirati daljnja suradnja  HDZ-a i MOST-a?
– Vidjet ćemo. U MOST-u ima kvalitetnih pojedinaca, radišnih i vrijednih ljudi. Još uvijek mislim da ćemo ‘premostiti’ ovaj nesporazum, jer  nam je stalo da Vlada funkcionira i da država ide naprijed. Svi partneri  koji žele raditi u nacionalnom interesu su dobrodošli. Ako budemo trebali na nove izbore, HDZ i partneri će sigurno pobijediti, ali nove izbore  ne priželjkujem, jer bi zbog njih država najmanje par mjeseci bila u blokadi što se tiče provođenja reformi, a to ne smijemo dozvoliti. Moramo  pod hitno spriječiti iseljavanje mladih, dati im priliku da rade i da od tog  rada mogu živjeti. Trebamo oživjeti poljoprivredu, privući investitore, a  to će teže ići ako Vlada ne bude stabilna. Ova Vlada ima potencijal, samo  joj treba pozitivna klima i vjerujem da ćemo u Hrvatsku vratiti optimizam.