Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Počivalšek i Kliman pozvali Slovence u Hrvatsku

02.06.2016. 22:00
Počivalšek i Kliman pozvali Slovence u Hrvatsku


– Prema podacima sustava Hrvatske turističke zajednice eVisitor u Hrvatskoj je u noći sa četvrtka na petak spavalo oko 7.000 turista iz Slovenije, obznanio je Kliman pozvavši sve one koji se još nisu da se registriraju u ovaj jedinstveni online informacijski sustav
Ministar turizma Anton Kliman jučer se u turističkom kompleksu Crvene luke pokraj Biograda na Moru susreo sa slovenskim ministrom gospodarskog razvoja i tehnologije Zdravkom Počivalšekom.
– Hrvatska i Slovenija imaju vrlo dobru turističku suradnju, problema uopće nemamo. Štoviše, Slovencima smo uvijek prva destinacija za njihov odmor na Jadranu što nas osobito veseli, kazao je ministar Kliman najavivši pritom rekordnu ovogodišnju turističku sezonu.
I gosti i domaćini
– Protekle godine smo imali blizu osam milijardi eura prihoda od stranih turista, ove godine očekujemo i više, govori Kliman.
Na ovom tradicionalnom susretu početkom glavne turističke sezone ministar Kliman je pozvao turiste iz Slovenije da i ove godine u što većem broju posjete našu obalu.
– Prema podacima sustava Hrvatske turističke zajednice eVisitor u Hrvatskoj je u noći sa četvrtka na petak spavalo oko 7.000 turista iz Slovenije, obznanio je Kliman pozvavši sve one koji se još nisu da se registriraju u ovaj  jedinstveni online informacijski sustav koji osim prikupljanja i obrade usluga smještaja, prijavama i odjavama gostiju, te evidencije služi i za obradu i analizu podataka za statističke izvještaje.
Pritom je pozvao i slovenske goste da se priključe sustavu eVisitor kako bi legalizirali svoj boravak u Hrvatskoj.
– Slovenski gosti su uvijek prvi prema statističkim podacima, ali oni više nisu samo gosti, već i domaćini, jer posjeduju veliki broj vikendica na području Jadrana. Zato pozivam sve koji se želi baviti iznajmljivanjem neka poštuju hrvatsku pravnu regulativu, pozvao je ministar.
Nema pomoći
A hoće li takozvani vaučeri za turizam, kojima bi tvrtke zaposlenicima davale 10.000 kuna za odmor, a što bi im onda država priznavala kao poreznu olakšicu, doista biti primjenjivi i u Hrvatskoj, ministar Kliman je odgovorio:
– Već više puta ponavljam da nema nikakve pripomoći nikome. Mi tek razmatramo modele kakvi su u Europi. Jedan od modela je i mađarski model, poticaj sa porezom na dohodak gdje se uplaćuju regresi a poslodavci dobivaju određene benefite kroz porezni sustav, objašnjavao je.
– Samo novac koji se dobiva preko takvih kartica on se troši samo u Hrvatskoj, nikako u inozemstvu. To će biti jedan poticaj za oživljavanje domaćeg turističkog proizvoda. Nikakav Bled, nikakva Mađarska, Bosna i Hercegovina, Srbija ili negdje drugdje, ističe će Kliman te nastavlja:
– Projekt je usmjeren da se oživi kontinentalni turizam i nema nikakvih subvencija, poručio je ministar turizma Anton Kliman.
Ministri su zaključili kako je suradnja dviju država na području turizma jako dobra, ali da isto tako postoji još niz mogućnosti za dodatno unaprjeđenje.