Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Vican: Ja sam iz struke i ne bavim se politikom

02.06.2017. 22:00
Vican: Ja sam iz struke i ne bavim se politikom


Rektorica Sveučilišta u Zadru i predsjednica Stručnog povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Dijana Vican smatra kako nema razloga dati ostavku na mjesto predsjednice Stručnog povjerenstva.
– Ja sam iz struke i ne bavim se politikom. Pustimo struku struci, a politiku politici, rekla je jučer u kratkom komentaru za naš list. Zadarska rektorica je, uz ministra obrazovanja Pavu Barišića i voditeljicu kurikularne reforme Jasminku Buljan Culej, jedna od osoba čiju su smjenu prosvjedima tražili inicijatori GOOD Inicijative za građanski odgoj. Među ostalim, i Zadrani su gromoglasnim pljeskom u četvrtak na Narodnom trgu pozdravili zahtjev za njenim razrješenjem.
Vican je imenovana na ovu dužnost u siječnju 2017. godine, a nepunih pola godine kasnije traži se njezina smjena, kao i smjena svih članova ekspertne skupine. Prosvjede na kojima je u Hrvatskoj za provedbu nužnih reformi u obrazovanju na ulice izašlo više desetaka tisuća građana, Vican jučer nije željela komentirati.
Na njezin račun s prosvjeda su stizale brojne optužbe, među kojima su i one kako je ona sama priznala da nije pročitala dokumente o kojima je donosila odluke te kako je procese izbora članova Stručnog povjerenstva, zahvaljujući upravo njoj, bio tajan. No, Vican se nije željela očitovati na ove optužbe.
Također, prilikom gostovanja u HRT-ovoj emisiji Otvoreno u kojoj su tema bili upravo prosvjedi za nastavak reformi u obrazovanju, a u kojoj je žestoko napadnut dosadašnji rad bivšeg voditelja reforme Borisa Jokića, a verbalno i on osobno, Vican je zaključila kako nikakvog napada nije bilo.
– Nisam stekla dojam da se nekog napadalo. To je bila sugovornička emisija. Nije se napao Jokić, kratko je kazala.