Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

I Vina Korlat možda postanu kineska

02.07.2012. 22:00
I Vina Korlat možda postanu kineska


Agencija za upravljanje državnom imovinom objavila je javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju dionica Badela 1862. Prodaje većinski udjel, 67,68 posto kompanije koji je u vlasništvu Republike Hrvatske
Još uvijek ključni vinar na području Zadarske županije – Vinarija Benkovac s najistaknutijim površinama i vinima s Korlata,  predmet je prodaje. Naime, Benkovačka  vinarija dio je Badela 1862.
Ovog trenutka, a nakon što smo nedavno  izvijestili o interesu kineskih investitora za  kupnju Badela na pomolu je prodaja.
Agencija za upravljanje državnom imovinom objavila je javni poziv za iskazivanje  interesa za kupnju dionica Badela 1862.  Prodaje većinski udjel, 67,68 posto kompanije koji je u vlasništvu Republike Hrvatske.
Rok za podnošenje pisma namjere za  iskazivanje interesa je 1. kolovoza. U oglasu  stoji kako nakon što Agencija prikupi pisma  namjere za kupnju dionica Badela te se  donese konačna odluka o početnoj cijeni,  uvjetima i provedbi postupka javnog prikupljanja obvezujućih ponuda, samo ponuditelji koji su u roku dostavili pisma  namjere bit će pisanim putem pozvani na  podnošenje obvezujućih ponuda.
AUDIO, odnosno Republika Hrvatska  ima 67,68 posto udjela, a slijedi skrbnički  račun u HPB/Kapitalni fond (10,2 posto) i  PBZ (2,83 posto). Četvrti najveći vlasnik  dionica je Marijan Ruždjak sa 2,64 posto,  Boženko Lozo (1,74), Anto Perković (1,16  posto), srbnički račun u Splitskoj banci  (1,08 posto), Ante Vrančić (0,57), Ivan  Kovač (0,32) i Grafpex d.o.o. (0,29).
Prije desetak dana kineska kompanija  Tadee Holding Group poslala je pismo namjere kojim iskazuje otvoreno zanimanje za  investiranje i ulazak u vlasničku strukturu  Badela 1862, o čemu je Zagrebačku burzu  izvijestio predsjednik Uprave Badela Srđan  Oreb.
– Tadee Holding je respektabilna grupacija s kojom je Badel već osnovao zajedničku Badel 1862 & Tadee Joint Venture  Company sa sjedištem u gradu Hangzhou,  čiji je cilj izvoz Badelovih proizvoda na  kinesko tržište – pisalo je u obavijesti Badela.
Vlada je lani ušla u vlasništvo Badela i to  na način da je potraživanje za PDV i trošarine pretvorila u vlasnički udio. Vladinih  67,68 posto udjela ‘plaćeno’ je 206,5 milijuna kuna. Ukupni prihodi Badela u prvom kvartalu su bili 62,44 milijuna kuna,  što je 11,5 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Gubitak je sa 6,95  povećan na 9,47 milijuna kuna.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU