Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Mali Zadrani izrađivali ukrase od lavande

02.07.2012. 22:00
Mali Zadrani izrađivali ukrase od lavande


Kišobrani, jastučići, šiškice i stručci – sve  to izrađivale su vrijedne, ponajviše dječje ruke koje su se  zatekle jučer u dvorištu  Gradske knjižnice Zadar.  Ova omiljena zadarska  knjižnica, uz brojne druge  edukativne sadržaje, za sve  zainteresirane sudionike već  pet-šest godina zaredom organizira radionicu lavande.  Njezinim glavnim materijalom sudionike radionice  Knjižnica opskrbljuje sama,  jer je upravo ta autohtona  biljka jedan od glavnih ukrasa njezina eksterijera.
A atrij knjižnice poslužio  je zato jučer ujutro za izradu  nešto sofisticiranijih verzija  lavande. Neke verzije tjerale  su moljce, druge komarce, a  treće su pak služile za  ukras.
Nakon izrade jastučići se  prvo prosuše na otvorenom  nekoliko dana i nakon toga  već mogu ići u ormar, a tko  god je jučer došao mogao je  dobiti svoj stručak i sudjelovati u njegovoj izradi.  Ako pak nije bio od volje,  stručak su svejedno mogli  odnijeti doma, makar kao  mirisni dodatak.
– Djeca su najčešći polaznici, iako dolaze i mame.  Vidjet ćemo koliko će lavande ostati, pa se možda  radionica nastavi i sljedeći  dan. Počeli smo oko deset  sati, a radionica će trajati  dok bude lavande, pojasnila  je jedna od voditeljica koju  smo zatekli u atriju knjižnice.
Radionica lavande  održava se inače svake godine, ali svaki put drugih  datuma. Naime, njeno se  održavanje određuje prema  cvatu biljke, koji pak zavisi  od kiše i sunca. Da je ne bi  propustili, najmlađi polaznici, kažu knjižničarke, zato  već danima unaprijed  počinju ispitivati kada će  biti dani lavande. Tako su u  radu jučerašnje radionice  sudjelovali i njeni višegodišnji polaznici koji su se  dosad i više nego dobro izvještili u izradi proizvoda od  lavande.