Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Sve je prolazno, osim kulture koja uvijek ostaje

Autor: Irena Jurjević

02.07.2013. 22:00
Sve je prolazno, osim kulture koja uvijek ostaje

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Izložbom kostima Opernog kazališta iz Rima, kojom se odaje počast Giuseppeu Verdiju, Republika Italija simbolički je i kulturno uveličala ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Kulturna događanja koja je Italija još poklonila Hrvatskoj su u Zagrebu u MUO gdje je izložena Caravaggiva Večera Emausu i u Splitu gdje su izloženi mozaici iz Ravenne.
– Iako je i dalje prisutna ekonomska kriza, važno je slaviti preko kulture jer, sve drugo je prolazno, no kultura ostaje poručila je talijanska konzulica Paula Cogliandro na otvaranju izložbe održanom u nedjelju navečer u Kneževoj palači, koje je upotpunjeno i glazbenim nastupom Nele Šarić i Blanke Aždajić Medić.
Tijekom narednih nekoliko mjeseci u Kneževoj palači bit će izložena vrijedna zbirka skica, crteža i kostima koje su u prošlom stoljeću za izvedbe Verdijevih djela izradili scenografi i kostimografi svjetskog ugleda. Izloženi materijal predstavlja ujedno i fascinantno svjedočanstvo o ogromnom radu koji stoji iza jedne opere, s one strane scenske rasvjete i glazbe.
Ravnatelj povijesnog arhiva Opernog kazališta iz Rima Francesco Reggiani iskoristio je priliku da kao znak prijateljstva daruje ključeve kazališta predstavniku grada Zadra Draženu Grguroviću, kao i talijanskoj konzulici u Hrvatskoj, a okupljenima se obratila i ravnateljica Narodnog muzeja Renata Peroš istaknuvši kako je godina 2013. za Hrvatsku i njezine stanovnike bila godina velikih promjena kao i godina u kojoj je Hrvatska ušla u Europsku uniju.
– Narodni muzej ima čast biti dio te proslave, kazala je Peroš, dodajući kako je dolazak izložbe koja je obišla svijet u Hrvatsku i Zadar rezultat ostvarenja izvrsne suradnje Hrvatske i Italije i istaknula je posebnost ove izložbe koja je obišla cijeli svijet, a to je dodani eksponat biste Giuseppea Verdija iz gradskog kazališta koje je nosilo njegovo ime, a srušeno je tijekom bombardiranja Zadra u Drugom svjetskom ratu.
– Od trenutka svog osnutka 1865. godine izvedbom Verdijeve opere Krabuljni ples, teatar Verdi postaje najveće i najljepše kazalište na istočnoj obali Jadrana te jedno od središta kulturnog života grada Zadra i okolice, pojasnila je Peroš.
Bista Giuseppea Verdija čuva se u Narodnom muzeju Zadar, a osim nje Zadrani, kao i njihovi gosti, moći će dobiti iscrpan uvid u kreacije koje su izradili Luchino Visconti, Franco Zeffirelli, Pierluigi Pizzi, Danilo Donati i Nicola Benois Kontekstualizaciji izložbe, također doprinosi i video s prikazima najpoznatijih arija s Verdijeva repertoara upotpunjujući dostojan ‘hommage’ maestru Verdiju u povodu obilježavanja dvjesto godina od njegovog rođenja.