Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Siromašno zdravstvo otvara prostor korupciji

02.07.2016. 22:00
Siromašno  zdravstvo otvara  prostor korupciji


– Svaki je kongres vrsta edukacije i zato je poželjno da liječnici odlaze na njih. Međutim, pojavljuje se problem novca kojega ni zdravstvene ustanove ni Ministarstvo zdravlja za ta putovanja nemaju. Tu onda uskaču farmaceutske tvrtke, ističe Finka
Nakićevu džentlmensku objavu svote kojom mu je švicarska tvrtka Roche platila službeni put u zadarskoj Udruzi za zaštitu pacijenata pozdravljaju, no ne smatraju je nimalo relevantnom dokle god ona ne postane uvriježena praksa s objavom potpunih podataka. Naime, ministar zdravlja jedan je od svega 15 posto hrvatskih liječnika koji su pristali da se uz njihovo ime objavi svota koju im je neka farmaceutska tvrtka platila za kongres ili slično putovanja.
Tako se uz Nakićevo ime navodi svota od 5.711 kuna za troškove puta i smještaja još iz vremena kada je radio kao liječnik zadarske Opće bolnice. Na listi nema podataka o kakvom je putu riječ, a s obzirom da je Nakić nefrolog, pretpostavlja se da je bila riječ o kongresu nefrologa.
– Dopustio sam objavu podatka jer tu nemam što kriti i nema ničeg  spornog. Takva praksa postoji u većini zapadnih zemalja, volio bih da se i svi drugi vode tim – kaže Nakić.
Podaci moraju biti javni
Sudeći po najnovijim podacima o 26 inozemnih farmecutkih tvrtki koje su plaćale liječnička putovanja, ne bi se reklo da će ovo postati praksa i naše zemlje.  Tko im je platio zrakoplovnu kartu, hotel i ostale troškove podaci su kojih je većina liječnika i na najnovijoj listi ipak skrila. Predsjednica zadarske Udruge za zaštitu pacijenata Dubravka Finka, napominje kako pozdravlja odluku ministra Nakića o objavi donacije, ali ti podaci mogu imati i drugu stranu priče:
– Svota koju je naveo ministar Nakić potpuno je nevažna, jer može govoriti i puno i malo. Mi zapravo o tim putovanjima ne znamo ništa. Putovanja liječnika na kongrese moraju biti transparentnija i svi bi oni morali javnosti prezentirati svoje podatke o tome tko im je financirao put i gdje. Jako je loše što ostali liječnici nisu dopustili objavu svojega imena i donirane svote jer to može otvoriti sumnje kako nešto kriju – kaže Finka.
Problem plaćenih službenih putovanja sve je ozbiljniji, smatra čelnica Udruge, jer  zadire u prava pacijenata na način da ne dobivaju najbolji lijek za svoju bolest, već onaj  tvrtke koja je liječniku financirala put:
Na štetu pacijenata
– Svaki je kongres vrsta edukacije i zato je poželjno da liječnici odlaze na njih. Međutim, pojavljuje se  problem novca kojega ni zdravstvene ustanove ni Ministarstvo zdravlja za ta putovanja nemaju. Tu onda uskaču farmaceutske tvrtke koje liječnicima plate sve troškove puta i smještaja, a oni ih zauzvrat moraju reklamirati. Čine to, naravno, na štetu pacijenta jer mu liječnik u takvim slučajevima ne propisuje lijek koji je najbolji za njega, već onaj koji je proizvela tvrtka koja mu je platila put – napominje čelnica Udruge.
Izlaz za ovakvo stanje kojega naziva “zadnjom linijom korupcije” nalazi u mogućnosti da farmaceutske tvrke plaćaju odlazak liječnika na kongrese bez uvjetovanja o  propisivanju njihovih lijekova. No, situacija je još daleko od takve, a najžalosnije je što su se i pacijenti na nju navikli, pa Udruga i nema ozbiljnijih pritužbi na ovakvu praksu liječnika:
– Imali smo samo pritužbe da im njihov liječnik ne propisuje uobičajene lijekove, dotad ocijenjene kao najbolje, već generičke. No, bilo je i zanimljivih pritužbi kako agenti farmaceutskih tvrtki remete red u ambulantama jer upadaju u ordinaciju i dugo ostaju na dogovoru. Vidjet ćemo hoće li zbog pacijenata ova praksa objave donatora ipak postati transparentnija, zaključuje Finka.