Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Jazz, funk i blues odzvanjao Škalinan

Autor: Katina Vrsaljko

02.08.2009. 22:00
Jazz, funk i blues odzvanjao Škalinan

Foto: Filip BRALA



Uz autorske pjesme na nastupima izvode i niz obrada – od afričkih i karipskih ritmova do tradicionalnih francuskih i kreolskih pjesama. Nastup na Škalinan bio je dio njihove ljetne turneje po Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori
Ugodnu novigradsku ljetnu večer prošlog tjedna je uljepšao koncert Zozophonic orchestra iz Grenobla u Francuskoj. Koncert je na novigradske Škaline, u stari kameni ambijent, privukao mnoštvo ljudi da poslušaju moderne ritmove inspirirane akustičnim ruralnim bluesom s početka 20. stoljeća. Utjecaj modernih ritmova, hip hopa i afričke glazbe provlači se kroz čitav repertoar – kako kroz kompozicije koje izvode, tako i kroz njihov cjelokupni imidž. Kao rezultat nastaje odlična moderna glazba koja je kombinacija jazza, funka, bluegrassa i bluesa.
Kvartet Zozophonic orchestra čine glazbenici Manouche na gitari, Lap Steel gitari i kao vokal, JB Perez na saksofonu i kao vokal, Etienne Kermarc na Kontrabasu i električnom basu i Emmanuel ‘Soulier’ Fitte-Duval na bubnjevima i kao vokal.
Osim autorskih pjesama na nastupima izvode i niz obrada – od afričkih i karipskih ritmova do tradicionalnih francuskih i kreolskih pjesama. Nastup na Škalinan bio je dio njihove ljetne turneje po Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Jedan mladi par je došao iz Vinjerca samo da bi još jednom poslušao izvedbu Zozophonica.
Koncert se izuzetno svidio i Bojani, jednoj gošći koja ga je opisala na pomalo pjesnički način:
– Surfali smo na valovima njihove glazbe, prepoznatljivim ritmovima poznatih skladbi i autorskim djelima začinjenim egzotičnim ritmovima. U jednom trenu glazbi se pridružio i zbor zrikavaca koji je tako dao svoj doprinos ovoj poslastici za uši, rekla je.
Nakon skoro dvosatne svirke publika se razišla zadovoljna i bogatija za prekrasno muzičko iskustvo koje će sigurno dugo pamtiti, a Novigradsko kulturno ljeto u svoju je ponudu uvrstilo još jednu interesantnu notu umjetnosti.