Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Zadarski ugostitelji neće podizati cijene

Autor: Katina Vrsaljko

02.08.2009. 22:00
Zadarski ugostitelji neće podizati cijene

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Obišli smo i nekoliko ugostiteljskih objekata na Poluotoku i svi su potvrdili da neće dizati cijene, već su ih malo podigli prije sezone. No ogorčeni su nekim zakonima i regulativama koji, kako kažu, idu protiv ugostiteljstva, jedne od rijetkih grana gospodarstva koja i danas donosi dobit
Povećanje stope PDV-a s 22 na 23 posto, prema obećanjima trgovaca, neće utjecati na cijene proizvoda. Zanimalo nas je hoće li će ova antirecesijska mjera utjecati na cijene u zadarskim ugostiteljskim objektima, pa smo odgovor potražili kod Dubravka Milina, pročelnika Sekcije za ugostiteljstvo.
– Grad Zadar nam je uvelike pomogao smanjenjem stope poreza na potrošnju, poreza na tvrtku i spomeničke rente, tako da zaista ne bi bilo pošteno da ugostitelji sad zbog povećanja stope PDV-a za 1 posto podižu svoje cijene, kaže Milin, dodajući da je to samo još jedan dokaz zajedništva Grada i ugostitelja.
Proglasiti turističku zonu
– Koliko mi je poznato, većina naših ugostitelja nije dizala cijene zadnjih nekoliko godina, a takva će se praksa nastaviti i ubuduće, tvrdi.
Kako nadalje priča Milin, u tijeku su dogovori Sekcije s Gradom oko još nekih stavki kojima bi Grad ugostiteljima izašao ususret, no još mu je prerano o njima govoriti.
Iako je Zakon o nepušenju na klimavim nogama, mnogi zbog njega predviđaju nepovoljnu zimu za ugostitelje.
Milin je optimističan i u tom pogledu.
– Nepušenje u ugostiteljskim objektima će najvjerojatnije biti odgođeno, a mi ćemo napraviti sve da zima ne bude tako crna kao što se sad čini, zaključuje Milin.
Obišli smo i nekoliko ugostiteljskih objekata na Poluotoku i svi su potvrdili da neće dizati cijene, već su ih malo podigli prije sezone. No ogorčeni su nekim zakonima i regulativama koji, kako kažu, idu protiv ugostiteljstva, jedne od rijetkih grana gospodarstva koja i danas donosi dobit.
Anđelko Begović, voditelj Kulta, kaže da se ne boji povećanja stope PDV-a nego zakona koji se donose, a koji samo odmažu ugostiteljstvu.
– Svibanjski čarter je bio odličan i imali smo puno gostiju koji znaju potrošiti. Mi smo morali zatvoriti pun lokal turista, koji se vjerojatno više neće vratiti. U svibnju nedjeljom ništa nije radilo, kafići moraju zatvoriti prilično rano i ti turisti se ne osjećaju dobrodošlo i pitanje je hoće li se vratiti, rekao je Begović.
Ljuti ga, kako kaže, što vrijede jednaki zakoni koji su u vezi s turizmom i ugostiteljstvom za jedan Zadar i primjerice jedan Čakovec. On predlaže da se odredi turistička zona u Zadru koja će raditi 24 sata na dan, s tim da PDV u sitnim noćnim satima bude i 35 posto.
Cedevita na trgu za 14 kuna
– Stanarima da se kupi dupla izolacija, klimatski uređaji i PVC prozori i nitko ne može biti na gubitku, tvrdi.
Kako kaže Glauko Perović, voditelj konobe Tu mi je lipo, postoji dobar razlog zašto ugostitelji neće podizati cijene, a to je zato što bi ih promjena cjenika i posao računalnih tehničara koštao više nego što bi zaradili podizanjem cijena. Begović objašnjava kako bi bilo komplicirano i skupo dizati cijene zbog jedan posto veće stope PDV-a – na primjeru koktela. Kako kaže, jedan koktel se sastoji od najmanje četiri pića, a ima i onih koje sačinjavaju i deset pića, stoga bi se moralo za svako piće u koktelu podizati cijena da bi se došlo do konačne cijene koktela.
I Perović i Begović misle kako neće puno osjetiti povećanje stope PDV-a, ali sigurni su da će ga osjetiti Vlada.
Kult dijeli terasu s koktel barom Dišpet, čiji voditelj Marko Vukić naglašava da nije problem u PDV-u ni u čem drugom, osim u tome da mora zatvoriti lokal u jedan sat iza ponoći.
– Glazbu moramo ugasiti u ponoć, a piće više ne smijemo točiti od jedan sat. Lani smo mogli sat duže, što puno znači kad je sezona, rekao je Vukić. Dodaje kako je ove godine manje turista, odnosno da u Dišpet zalaze više domaći ljudi nego turisti, što i nije tako loše s obzirom da, kako priča Marko, turisti piju jednu turu pića cijelu večer, a kod domaćih svaka osoba za stolom okrene barem jednu turu.
Isto kao i u Kultu, i u Dišpetu su prije dvadesetak dana podigli cijene za jednu kunu i to za samo nekoliko vrsta pića.
Isto su napravili u caffe baru Inside i to kako kaže voditelj Branimir Šarić, rasle su cijene kave i mlijeka stoga smo i mi malo podigli.
– Neki su ipak bezobrazno poskupjeli, što bi ih moglo koštati na zimu jer će izgubiti naše domaće goste, koji ionako imaju sve manje novca za sjedenje po kafićima, rekao je Šarić.
To što su ovi lokali poskupjeli, zaista ne bi trebalo utjecati na potrošače s obzirom da se radi o poskupljenju, primjerice velikog makijata sa šest na sedam kuna, i to u centru grada. Ipak, pitanje je kako će u ovo doba opće neimaštine poslovati oni koji, bez obzira na to što se nalaze na Narodnom trgu, Cedevitu naplaćuju 14 kuna?