Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Malo ljudi, intimna atmosfera i điravanje po lungomare

Autor: Irena Jurjević

02.08.2013. 22:00
Malo ljudi, intimna atmosfera i điravanje po lungomare

Foto: Vedran SITNICA



Svoje uratke izložili su u četvrtak navečer i članovi udruge Brodarica, a među njima se moglo naći, uistinu, zanimljivih – poput psećih kolačića Magdalene Penović


Kolačići od lavande, domaći pseći keksići, kolačići od smokve i domaća višnjevača samo su dio raznovrsne ponude izlagača koji su, iako ih nije bilo mnogo, svoje najbolje proizvode izložili na još jednoj Noći Brodarice. Bilo je tu i mesne ponude s roštilja, pa onda i riblje, no nas je ipak privukao ovaj malo, intimniji segment.
Eugen Novaković i njegovi proizvodi iz smokve već su nadaleko svima poznati. Tradicionalni božićni kolač smokvenjak kod njega je već prošao kroz brojne varijacije, kako od izgleda tako i od okusa, pa se tako njegovi kolačići mogu isprobati i u kombinaciji s kokosom i orahom. Kao i mnogima drugima ulazak Eugena Novakovića u poljoprivredu uslijedio je nakon prisilne promjene zanimanja. Zasadio je s obitelji 800 maslina i 26 smokava, i sve što danas radi proizvodi se s njegovih stabala.
Svoje uratke izložili su u četvrtak navečer i članovi Udruge Brodarica, a među njima se moglo naći, uistinu, zanimljivih. Pseće kolačiće Magdalena Penović svome ljubimcu počela je raditi za potrebe putovanja. Na jednoj od izložbi dobila je kalupe, a recept od maslinova ulja, jaja, sardine i integralnog brašna našla je na internetu. U blizini su bili i njezini kolačići od lavande napravljeni s rižinim brašnom, i potpuno bez glutena, za koje je ipak bilo potrebno nešto više testiranja smjesa, priznaje.
Sve to moglo se isprobati za simboličnu donaciju, kao i rakiju od višanja. Posjetitelji su u Parku sfinge imali prilike razgledati i izložbu Luke Čirjaka koja je sadržavala prizore Brodarice nekoć i sad.
Za glazbeni dio večeri bili su zaduženi Mustafikos te najavljeni Žan i Mazguni. Najavljena je, također i restauracija kipa sfinge pa su tako posjetitelji pozvani da iz prve ruke pogledaju rad zadarskog restauratora i umjetnika Koste Kostova.