Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nastupaju violist Aleksandar Milošev i pijanist Lovro Pogorelić

02.08.2016. 22:00
Nastupaju violist Aleksandar Milošev i pijanist Lovro Pogorelić


Mjesečev otok podno Velebita i ovoga je kolovoza utočište neprikosnovenim glazbenicima iz svih krajeva svijeta, koji već punih osamnaest godina održavaju zavidnu umjetničku razinu PagArtFestivala obitelji Pogorelić. Tako je početak ovoga tjedna u Starome gradu Pagu obilježio svečani koncert otvorenja tog međunarodnog festivala umjetničke glazbe, ugostivši istaknuti češki gudački kvartet Apollon i Pagu već poznatog svjetski renomiranog gitarista Krešimira Bedeka.
Unatoč prijetećoj buri, vjerna publika paškoga festivala ispunila je romaničko okrilje crkve sv. Marije prepustivši se izboru Lovre Pogorelića, utemeljitelja i umjetničkog voditelja festivala. Na pomolu je bila još jedna noć za pamćenje.
Već nastupili na PagArtFestivalu
Prije nepunih deset godina, tada petogodišnjem kvartetu Apollon, pošlo je za rukom profilirati se kao ansambl Češkoga radija, čime su dokazali ne samo svoju zvučnu kvalitetu, već i neizostavnu karizmu, bez koje takvo što zasigurno ne bi bilo moguće. Naime, češka škola gudačkih kvarteta dokazala je svoj autoritet zavidnim brojem ansambala uvrštenih u sami vrh svjetske komorne izvedbe, što znači da su glazbenici kvarteta Apollon za svoj status morali nadići gustu konkurenciju. Rezultat je tog trnovitog puta visoko individualizirana izvedba četiri vrsna solista koji dišu kao jedno tijelo. Paškoj su publici pokazali da, osim tehnički besprijekornog nastupa, posjeduju i dragocjeni smisao za dinamiku koncertnoga programa. Predstavili su se tako Prvim gudačkim kvartetom moravskoga skladatelja Františeka Xavera Richtera, čije pretklasično stvaralaštvo pratimo pri istaknutoj manhamjskoj školi. Svijetla boja kvarteta Apollon rascvjetala je prozračnu Richterovu partituru pripremivši teren famoznom Dvanaestom „Američkom” kvartetu Antonína Dvořaka. Radi se o jednom od najčešćih dijela na repertoaru profesionalnoga kvarteta, što dakako pruža odličnu priliku za usporednu izvedbu. Johann Wolfgang Goethe još je krajem 18. stoljeća opisao kvarter kao „razgovor četiri mudra čovjeka”. Profinjeno dinamičko nijansiranje, intonativna i ritmička preciznost te ugravirani osmijesi na licu četiriju glazbenika, potpuno su osvojili pozornost publike.
Iznenadili s jazz licem
Gitarist Bedek ove se godine predstavio virtuoznom skladom Hommage a Tárrega suvremenog češkog skladatelja Štěpána Raka, nakon čega se pridružuje Apollonu u izvedbi Četvrtog gitarskog kvinteta Luigija Boccherinija. U posljednjem je stavku tog neobičnog kvinteta španjolski fandango utjelovila mlada glazbenica Tea Kulaš tamburinom i kastanjetama, a zvučno osvježenje pokazalo se kao pun pogodak punoljetnog paškog festivala. Iznenađenje večeri bilo je jazz lice čeških glazbenika, koje su u dodatku odlučili izvesti skladbu Jaco Pata Methenyija u obradi za gudački kvartet.
 
Odličan zalet ovogodišnjeg PagArtFestivala upravo večeras nastavljaju violist Aleksandar Milošev i pijanist Lovro Pogorelić. Na programu su koncerta u crkvi sv. Frane s početkom u 21 sat sonate Johannesa Brahmsa i Césara Francka, a superiornost glazbenika i djela večerašnjeg događaja, dovoljna je pozivnica svim obožavateljima glazbene umjetnosti.