Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Denona saslušao oficire JNA u postupku Rađenu

Autor: Minja Gugić

02.09.2008. 22:00
Denona saslušao oficire JNA u postupku Rađenu


Nismo uspjeli saznati zbog čega se na istražnom ročištu pred beogradskim sudom nije pojavio i treći pozvani bivši oficir JNA, kao ni to što su oni rekli tamošnjem istražnom sucu i tužitelju Slobodanu Denoni. Rađen do daljnjega ostaje u pritvoru jer se istraga nastavlja
Na Okružnom sudu u Beogradu prošloga su tjedna pred istražnim sucem tamošnjeg suda i Slobodana Denone, zamjenika županijskog državnog odvjetnika u Zadru, ispitana dvojica od trojice predviđenih svjedoka u sklopu istrage koja se na zadarskom Županijskom sudu i dalje vodi protiv benkovačkog Srbina Ernesta Rađena (47).
Riječ je o bivšim oficirima JNA koji su dali svoje iskaze i neposredno odgovarali na pitanja tužitelja Denone, no jedan od njih se ipak, unatoč pozivu nije odazvao. Nažalost, nismo uspjeli doznati zbog čega se taj oficir nije odazvao sudskom pozivu, kao ni to što su bivši oficiri rekli na sudu.
No, Ernest Rađen je i dalje u pritvoru zadarskog Istražnog centra, a nedavno mu se pritvor i produljio jer se istraga nastavlja. On je, podsjećamo, osumnjičen da kao zapovjednik Vojne policije u Benkovcu nije spriječio stravičan zločin nad mještanima Škabrnje 18. studenoga 1991. godine, a prema mišljenju tužiteljstva – mogao je.
Rađen je krajem travnja ove godine temeljem tjeralice izručen Hrvatskoj iz Grčke i od tada je u pritvoru Županijskog suda u Zadru. Osumnjičen je da kao zapovjednik Vojne policije u Benkovcu nije spriječio zločin nad hrvatskim civilima u Škabrnji 18. studenoga 1991. godine, a prema mišljenju tužiteljstva – mogao je. Toga dana je JNA zajedno sa srpskim paravojnim postrojbama napala Škabrnju i nakon ulaska u mjesto surovo ubila 43 osobe, većinom civile.
U dosadašnjoj istrazi saslušano je više preživjelih svjedoka škabrnjske tragedije. U svom iskazu pred istražnim sucem Vladimirom Mikolčevićem, Ernest   Rađen je zanijekao sve što mu se stavlja na teret, tvrdeći da toga dana uopće nije bio u Škabrnji.
Prema njegovim tvrdnjama, kasnije kad je saznao za zločin, u dva je navrata u svojoj obrani pred istražnim sucem, tvrdio kako je pomagao preživjelim mještanima tako što im je nosio hranu.
Iako se činilo kako će saslušanjem ovih oficira u Beogradu pred tamošnjim sudom, istraga protiv Ernesta Rađena biti privedena kraju, prema svemu sudeći zadarsko tužiteljstvo ima još posla. On je od dana uhićenja i dalje u pritvoru zadarskog Istražnog centra.