Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Od pršuta do brudeta – delicije na svakom koraku

02.09.2010. 22:00
Od pršuta do brudeta – delicije na svakom koraku


Večeras se na Poluotoku održava posljednja fešta sezone, Varoška fešta. Ona ujedno označava i kraj ovoljetnih feštica petkom, a posjetitelje Poluotoka ove večeri očekuje mnoštvo delicija, ali i dobre “kapljice”. Šušur će u varoškim ulicama započeti već u kasnim popodnevnim satima. Priprema se “spiza”, postavljaju se dekoracije, a pali se i glazba.
– Ispred kafića imat ćemo dva domaća pršuta, svaki od devet kilograma, tu su i slani inćuni… Kome se da, može tući orahe i bajame, imamo i toga. Ali to je ipak više dekoracija, uz smješak pojašnjava Anđelko Begović iz caffe bara Kult. Sve navedeno ujedno je i besplatno, a na svoje će doći i ljubitelji domaćih alkoholnih žestica.
– Kruškovac, lozovača, travarica, orahovac, svega toga će biti. Naravno, do isteka zaliha, kazuje.
Ispred Kulta zapjevati će klapa Bonaca, a povremeno će uskočiti i Begović kao dugogodišnji Kultov DJ za Varošku feštu. Neće nedostajati niti karakterističnih dalmatinskih detalja, pa će tako i ove godine ekipa iz caffe bara Kult na vidjelo izvući svoje tiramole, a s njima i stari sačuvani veš.
– Bit će i mreža, školjkica, a potrudit ćemo se da zaštitimo i prostor od moguće kiše, kao što smo napravili i za Novu godinu, kazao je Begović.
Nekoliko desetaka metara dalje, ispred caffe bara Kantun Mario Tolja će tradicionalno i ove varoške fešte spremati jelo iz “teće”. Prošle godine, na repertoaru su bile dagnje, a ove godine među opcijama su fažol ili brudet.
– Razmišljam se hoću li raditi brudet, ali za njega mi ovisi što ću naći na peškariji. Ako budem našao veliku ribu, mogao bi spremiti to uz palentu. S druge strane, fažol vole svi i uvijek me “tentaju” da njega spremam, pa će najvjerojatnije na kraju biti to, nek se ljudi najedu, kazuje Tolja. Posebnih dekoracija neće imati. Dovoljno je, kaže, postavljena kužina ispred kafića te piva i vina napretek.
Pravu feštu priprema i galerija Gina. Tamo će se večeras naći bogata trpeza.
– Već tradicionalno u dvorištu i u Gini spremamo različita jela. Ove godine tu će se naći jetrice venecijan, brudet i mesna jela, pojašnjava Renata Papić Longin. Za jetrice venecijan bit će zadužena zadarska slikarica Silvijana Dražović, dok će brudet spremati Dario Longin. Za mesna jela, a među njima će se naći i pokoji specijalitet iz zadarskog zaleđa, zaduženi su Đino i Dario Longin. Neće nedostajati ni piva i vina, ali ni slatka strana trpeze.
Na drugom kraju pak, Varoškoj fešti odazvat će se i caffe bar Downtown. Za razliku od već spomenutih, tamo će se naći morska “kužina”, točnije frigane lignje.
– Nabavili smo oko pet, šest kilograma lignji. Njih će spremati naš “čovik od kužine”, Davor Vekić – Briks, pojašnjavao je Roko Smoljan.
Kult, Kantun, Đina i Downtown samo su neki od zadarskih kafića koji tradicionalno svake godine otvaraju svoja vrata, ali i “kužine”, za varošku feštu. Svoje programe redovito imaju i drugi zadarski kafići, a što će se večeras moći isprobati kod njih, na posjetiteljima je da provjere.
Uz klapu Bonacu, varoškim ulicama zapjevat će i zadarske klape Donat, Fontana i Fešta, a niti ova varoška veselica neće proći bez Bepa Matešića. Ulice će obasjati i dodatna posebna rasvjeta, a posebno za ovu priliku kafićima je dozvoljen rad do tri sata ujutro.