Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Simpozij kardiologa u Zadru

02.09.2010. 22:00
Simpozij kardiologa u Zadru


Kardiološki odsjek Opće bolnice Zadar u suradnji s američkim kardiolozima, organizirao je danas međunarodni simpozij posvećen primjeni kardijalne resihronizacijske terapije u pacijenata sa srčanim zatajenjima. Naglasak predavanja bio je na odabiru kandidata za ugradnju CRT uređaja te praktičnim savjetima kod implatacije. Kako su nas informirali liječnici na simpoziju, riječ je o predstavljanju resihronizacijskog „pacemakera” koji se ugrađuje pod kožu pacijenata.
Sudionici simpozija u Hotelu Kolovare u Zadru imali su prilike uživo gledati on-line prijenos dva takva ugrađivanja iz operacije sale zadarske bolnice, koje je izvršio šef zadarske kardiologije dr. Albino Jović.
Prema informacijama koje smo dobili na simpoziju, troškove ugradnje ovakvog pacemakera snosi HZZO, a cijena mu varira od 50 pa preko 100 tisuća kuna. U nas se, kažu liječnici, godišnje obavi tek 15-20 ovakvih operacija.
Na simpoziju su sudjelovali predavači Freidoon Ghazi iz Good Samaritan Hospital iz Cincinnatija, Damijan Vokač iz Univerzitetnog kliničkog centra u Mariboru, Laszio Geller iz Semmeiweis Heart Instituta u Budimpešti, te zadarski kardiolozi Albino Jović i Aleksandar Knežević.