Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Europska sredstva za ruralni razvoj

02.09.2011. 22:00
Europska sredstva za ruralni razvoj


S obzirom na visoke iznose raspoloživih sredstava, željeli bismo ohrabriti privatni sektor da uloži sredstva u konzultantsku pomoć u pripremi projekta. Kandidatima za IPARD projekt dostupna je mogućnost povrata 50% sredstava, a najviše 15.000 kuna iskorištenih za konzultantske usluge, kaže Davor Lonić, županijski pročelnik za razvoj i europske procese
Agencija za plaćanja u  poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom  razvoju raspisuje drugi IPARD natječaj za Mjeru 302 “Diversifikacija i  razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti” koji će trajati od 12. rujna do  31. listopada.
Kako je već poznato, IPARD je  pretpristupni program Europske  unije za razdoblje 2007. – 2013. godine. Sastavni je dio IPA-e (Instrument pretpristupne pomoći), odnosno njegova V. komponenta “Ruralni  razvoj”. Sredstva namijenjena provedbi IPARD programa su namjenska i bespovratna, a osigurana su  proračunom Europske unije i Republike Hrvatske.
Mjera 302 “Diversifikacija i razvoj  ruralnih gospodarskih aktivnosti”  omogućuje ulaganja u ruralni turizam, tradicijske obrte, izravnu prodaju, slatkovodno ribarstvo, usluge,  preradu na poljoprivrednim gospodarstvima, proizvodnju gljiva te u  obnovljivim izvorima energije.
Kako ističe Davor Lonić, pročelnik Upravnog odjela za razvoj i europske procese Zadarske županije,  IPARD program je za razliku od  ostalih komponenti IPA instrumenta, dostupan gotovo isključivo privatnom sektoru.
– Sufinanciranje ove određene  Mjere moguće je od najmanje 50 pa  do najviše 75 posto vrijednosti projekta. S obzirom na visoke iznose  raspoloživih sredstava, željeli bismo  ohrabriti privatni sektor da uloži  određena sredstva u konzultantsku  pomoć u pripremi projekta. To bi im  se moglo višestruko isplatiti s obzirom na odnos raspoloživih sredstava i očekivani broj prijava. A kandidatima za IPARD projekt dostupna je mogućnost povrata 50% sredstava, a najviše 15.000 kuna, iskorištenih za konzultantske usluge. To  je moguće dobiti kroz “Program potpore ruralnom razvoju” UNDP-a i  Zadarske županije, koji operativno  provodi Razvojna agencija Zadarske  županije, pojašnjava Lonić.
Iskorištenost ostalih četiriju komponenti IPA instrumenta, dostupnih  gotovo isključivo javnom i civilnom  sektoru, kako nastavlja Lonić, razmjerno je puno veća od iskorištenosti V. komponente, tj. IPARD-a.
– Nekoliko je razloga zašto. Među  najbitnijima je tzv. princip predfinanciranja projekta, to jest činjenica  da veliki dio sredstava za provedbu  projekta korisnici dobiju unaprijed.  Osim toga, veća je kapacitiranost  navedenih sektora za pripremom i  provedbom europskih projekata te  samim time i puno veća konkurencija na natječajima, govori Lonić.
Javni natječaj za Mjeru 302 “Diversifikacija i razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti” bit će objavljen u Narodnim novinama, a istoga  dana bit će dostupan i na internetskoj stranici Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja  (www.mps.hr) te na web stranici  Agencije za plaćanja (www.apprrr.hr) gdje će se nalaziti i Vodič za  korisnike te potrebni obrasci. Natječaj će se provoditi temeljem novog  Pravilnika o provedbi Mjere 302 “Diversifikacija i razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti” unutar IPARD  programa, koji će biti objavljen uskoro.