Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Poskok ušao u školu

02.09.2011. 22:00
Poskok  ušao u  školu


Poskoka ima oko škole u Sikovu već 40 godina, otkad škola postoji. To nije problem od jučer i s time se nosimo kako znamo. Nekad su se zbog zmija oko školske zgrade palile gume ili sumpor, a sada zbog njih zovemo službu za deratizaciju, kaže ravnateljica OŠ Filip i Jakov Katica Eškinja


Mještane Sikova, posebno one čija djeca pohađaju područnu školu od 1. do 4. razreda, već punih 40 godina muči isti problem – poskoci. Ima ih, naime, reći će Sikovljani, puno više nego drugdje u županiji. Posljednji slučaj koji je uznemirio ovo malo mjesto od stotinjak kuća u koje je sve više mladih parova s djecom, dogodio se prije nekoliko dana. Čistačica Marijana Zubčić otvorila je školu kako bi je provjetrila i zalila cvijeće prije početka nove školske godine. Za njom je tada ušao poskok, ali to nije odmah primijetila. Tek nakon dvadesetak minuta, kada se okrenula, vidjela je da na hodniku u predvorju škole iza nje plazi otrovna zmija. Zgrabila je tada stalak za dječje cipele i izgurala ga te trčeći otišla po supruga. Dok su se vratili, zmija je već otišla iz školske zgrade.
– Prepala se, to je normalno. Ma tih poskoka ima oko škole u Sikovu već 40 godina, otkad škola postoji. To nije problem od jučer i se s time nosimo kako znamo. Uglavnom, nekad su se zbog zmija oko školske zgrade palile gume ili sumpor, a sada zbog njih zovemo službu za deratizaciju. Mislim da je ovo ipak prvi put da je zmija zapravo ušla u školsku zgradu, a znam i to da, srećom, zmija na prostoru školskog dvorišta dosad nikoga nije ugrizla, kaže ravnateljica OŠ Filip i Jakov Katica Eškinja.
Mještani su svjesni problema sa zmijama i razumljivo je da im nije svejedno poslati djecu u školu kada znaju za tu opasnost. Ipak, život mora ići dalje, a djeca moraju ići u školu.
Sikovski kraj u jesen je prepun zmija, posebno šuma i nisko raslinje oko škole.
Školu u Sikovu pohađa ukupno 15 đaka, među njima i devetogodišnja Adriana, unuka Mile Zrilića (62).
– Normalno da nas je strah pustiti unuku u školu, tih zmija ima svugdje. Ne znamo ni sami što napraviti, ali nadamo se da se ništa loše nikom od djece neće dogoditi, kaže Zrilić.
Generacije Sikovljana išle su u istu tu školu i zmije nikad nisu bile rijetkost. U Sikovu se one najčešće vide u proljeće kada se pare te na jesen. Ženka od rujna do listopada okoti 10 do 20 mladih poskoka, koji odmah poslije izlaska iz majčina tijela probiju nježnu opnu jajeta i izlaze van. Nakon prvih kiša poskoci se penju na stabla i tamo dočekuju ptice koje ubija otrovom i jede.


U praznom grobu pronašao dvadesetak poskoka!




– Zmija u našem kraju ima više od prosjeka. Ne znam što ih ovamo privlači. Nekidan je jedan čovjek iz mjesta išao prozračiti i urediti prazan grob, a kad je otvorio ploču, unutra je našao dvadesetak poskoka, kaže Zrilić.