Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U iščekivanju invalidske otpremnine za sina

02.09.2011. 22:00
U iščekivanju invalidske otpremnine za sina


U ova tri, četiri dana od objave u Zadarskom listu stigao nam je paket s bilježnicama i školskim priborom od Marine Kutija iz Opatije, a zvala je i jedna ženska udruga iz Zagreba koja bi, također, poslala školske potrepštine za moju djecu


Šesteročlana obitelj Matošić iz Popovića kod Benkovca, Sveto i Nada te njihovo četvero malodobne djece, i dalje žive bez struje. Zbog neplaćenog duga Elektra im je još prije čak pet mjeseci isključila struju i od tada žive u potpunom mraku, uz voštanicu i dva lumina.
– U ova tri, četiri dana od objave u Zadarskom listu stigao nam je paket sa školskim bilježnicama i školskim priborom od Marine Kutija iz Opatije, a zvala je i jedna ženska udruga iz Zagreba koja bi, također, poslala školske potrepštine za moju djecu. Očekujemo i jednokratnu financijsku pomoć od Grada Benkovca. Svima neizmjerno hvala, očiju punih suza zahvaljivala je majka Nada.
Jučer su je zvali u Centar za socijalnu skrb u Benkovcu kako bi kompletirali liječničku dokumentaciju zbog konačnog rješavanja mjesečne invalidske opskrbnine za njihovog ozlijeđenog sina. Naime, njihov 12-godišnji sin je prije dvije, tri godine teško ranjen uslijed eksplozije petarde, takozvane “magnumke” zbog čega mu je potrebna redovita i skupa liječnička terapija za ranjene oči.
– Nije lako živjeti s nešto više od 2.200 kuna mjesečno i hraniti šestero usta, navodi Nada koja je poput supruga Svete sudionica Domovinskog rata.
– U ovim teškim vremenima za mnoge, u ovoj teškoj životnoj situaciji u kojoj jesmo, nije se lako obratiti javnosti. Nije mi nimalo lako, da tako kažem, izložiti svoje osobne probleme javnosti i tako se, naravno, izložiti ruglu javnosti. Jedni su istog mišljenja dok me drugi vjerojatno osuđuju, govori Nada.
U zamršenom spletu okolnosti život ih jednostavno ne mazi, a uz to suprug Sveto ima problema s PTSP-om i nigdje ne radi. Kao čistačica u benkovačkoj školi Nada ima 1.500 kuna, a primaju i 780 kuna dječjeg doplatka.
– Treba platiti struju, kupiti plin, nešto hrane, kućne potrepštine, troje djece opremiti u školu. I ako jednom nešto iskrsne neplanirano za kupiti ili platiti, jednostavno se ne možeš izvući, upadaš sve dublje i dublje u financijske probleme, pojašnjava Nada.
– Od teškog ranjavanja sina jednostavno se ni psihički ni materijalno nismo oporavili. Ne ide nam ništa od ruke, jada se Nada.
Povremeno im pomaže Grad Benkovac, Centar za socijalnu skrb u Benkovcu, Caritas, nekoliko puta im je financijski osobno pomogao i gradonačelnik Branko Kutija, ali zasad nema trajnog rješenja. S jednom minimalnom plaćom i dječjim doplatkom teško se živi, obitelj Matošić gotovo nikako.
– Nadam se što skorijem rješenju za dobivanje mjesečne invalidske otpremnine za sina. To bi nas spasilo. S dobivenim zaostacima bi platila Elektri da mi odmah uključe struju te bi za stalno riješila potrebnu sinovu terapiju, koja nam je zasad nepremostiva financijska prepreka, nada se Nada Matošić.